Slovenija
9 ogledov

Zavarovanja gor?

Za zdravljenje udeležencev nesreč se v zdravstveni blagajni vsako leto nabere le Žurnal24 main
Prometne nesreče. MF za sprotno spremljanje škod.

Napad. Finančno ministrstvo (MF) se zanima za ustreznost sistema pavšalnih odškodnin, ki gredo zdravstveni zavarovalnici za zdravljenje udeležencev v prometnih nesrečah.

Od vsake police 6,5 odstotka
Nesreče. Zavarovalnice od vsake police obveznega avtomobilskega zavarovanja ZZZS nakažejo 6,5 odstotka. Na leto to znese 21 milijonov evrov. V Italiji je ta delež 10,5 odstotka. Ko smo leta 2004 vpeljevali sistem, bi zavarovalnice pri nas pristale na 9,5-odstotni delež.

A na MF so včeraj zanikali, da je njihovo zbiranje informacij kakorkoli povezano s tem, da bi v kratkem povišali delež, ki ga morajo zavarovalnice od vsake pobrane premije za obvezno avtomobilsko zavarovanje nakazati v zdravstveno blagajno. To bi nato povzročilo podražitev premij. Podrobnejša pojasnila so nam na MF obljubili za danes.

Iz gradiva, ki ga je zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) pripravil za skupščino, je razvidno, da naj bi MF menda najprej pričakovalo, da ZZZS vzpostavi informacijski sistem za sprotno spremljanje škode, ki jo povzročijo prometne nesreče. Podatkov o tem zdaj ni. Ivan Gracar, član uprave Triglava, zdravstvene zavarovalnice, je namreč že na predzadnji skupščini opozarjal, da bi bili lahko ti stroški dejansko kar dva- ali trikrat višji, kot se po obstoječem sistemu nabere v zdravstveni blagajni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.