Slovenija
5278 ogledov

Zavarovanja za tujino: kakšno kritje izbrati in na kaj je treba biti pozoren

Moški s kovčkom Shutterstock
Se pred odhodom v tujino dodatno zavarovati? Za kakšen znesek in ali se splača zavarovati za celo leto. Kaj vprašati, preden sklenete zavarovanje.

Zdravstvene storitve v EU in nekaterih drugih državah lahko uveljavljate tudi z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, a le v javni zdravstveni mreži, evropska kartica pa tudi ne krije na primer prevoza s smučišča v bolnišnico ali nujnega poleta domov. 

Razlike med različnimi ponudniki zavarovanj za tujino so velike. Zdravstveno zavarovanje praviloma vključuje stroške zdravljenja in vrnitve domov, če je ta potrebna, turistično pa navadno še zavarovanje za primere izgubljene ali ukradene prtljage ter ukradenih dokumentov in kartic.

Zavarov | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Redki gredo na pot za več kot 45 dni 

Zavarovanja za več potovanj v enem letu so bistveno cenejša kot zavarovanja, ki veljajo celo leto. Kdor razmišlja o zavarovanju za vsa potovanja v enem letu, naj bo pozoren na to, koliko lahko najdlje traja eno potovanje. Navadno je to 90 dni, pri NLB Vita pa samo 45 dni. "Le redki popotniki, ki večkrat letno potujejo v tujino, opravijo posamezno potovanje daljše od enega meseca," odločitev pojasnjujejo v NLB Viti, ki lahko zaradi te omejitve ponudi nižje cene. Če bi se vam kaj zgodilo 46. dan, ko ste neprekinjeno v tujini, zavarovanje ne bo veljalo, če pridete vmes za en dan domov in nato odidete v tujino, pa spet velja. Dodajo še, da kritje velja za vsako od potovanj, kar teoretično pomeni, da bi lahko na vsakem potovanju imeli 25 oziroma 50 tisoč evrov zdravstvenih stroškov. 

Za evropo je dovoljl 20, 25 tisočakov kritja

Tri tisoč prebivalcev Slovenije si svojega obveznega zavarovanja ne uredi več ko | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Višino kritja, ki jo priporočamo, je vedno odvisna od lokacije, namena potovanja in izpostavljenosti morebitnim nevarnostim. Za turistična potovanja po Evropi zadošča že paket A," to je 20 tisoč evrov kritja, svetujejo v Triglavu. 

"Izbira višine zavarovalne vsote je odvisna predvsem od destinacije potovanja. V kolikor zavarovanec potuje po Evropi je lahko zadostna zavarovalna vsota 25.000 evrov, v primeru, ko zavarovanec potuje drugje po svetu, pa je bolje skleniti zavarovanje za višje zavarovalne vsote, torej minimalno 50.000 evrov," pa svetujejo v NLB Viti. 

Če se odločate za (cenejše) zavarovanje za Evropo, preverite, katere države so vključene. Pri Vzajemni tako zavarovanje za Evropo velja na primer tudi v Izraelu, Egiptu, Azerbajdžanu, Siriji, Libiji in Tuniziji. 

Zavarovanja za tujino | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

 

Zdravljenje v dvajsetih letih nikoli več kot sto tisoč evrov

"Primerjalna tabela vam žal ne pove prav ničesar. To je nekako tako, kot bi vprašali, zakaj stane Mercedes 100.000 evrov, če je pa Kia le 10.000 evrov, pa vas oba pripeljeta od točke A bo točke B," o primerjavi cen meni Borut Papič iz Corisa. Opozarja, da so visoke zavarovalne vsote prodajni trik. "Hudič se skriva v podrobnostih. Na Corisu se s tovrstnim zavarovanjem ukvarjamo že več kot 20 let in iz prve roke vam lahko povemo, da stroški zdravstvenih storitev še nikoli niso presegli 100.000 evrov. Vsaka zavarovalnica bi lahko dala milijonsko ali 10-milijonsko kritje, pa tega zneska strošek zdravstvene storitve nikoli ne bi presegel. Vedeti morate, da vsa zdravstvena zavarovanja za tujino krijejo le nujne stroške, ki nastanejo kot posledica bolezni ali poškodb. V primeru težje bolezni ali poškodbe se zavarovanec ne zdravi v tujini, ampak se ga, prav tako na naše stroške, prepelje v Slovenijo, kjer nadaljuje zdravljenje in se ta strošek pokriva iz njegovega obveznega in dopolnilnega zavarovanja," opozarja Papič.

Če se hudo poškodujete, bo največji strošek prevoz, pazite, če je znesek omejen!

"In zdaj pridemo do prevoza. Naše kritje ni deljeno na stroške v bolnici in stroške prevoza, ampak je enotno. Kot boste videli, imajo praktično vsi ostali ponudniki strošek prevoza ločen od ostalih stroškov. V primeru Vzajemne, kjer je kritje milijon, je za strošek prevoza namenjeno le 60.000 evrov. Pri kritju 200.000 evrov pa le 30.000 evrov. In prevoz je najvišja postavka pri tovrstnih zavarovanjih. Če morate biti v ležečem položaju z medicinskim spremstvom v sanitetnem letalu (air ambulance) prepeljani z drugega kontinenta, lahko ta strošek hitro preseže 50.000 evrov, na Corisu smo že imeli primere, kjer je prevoz v Slovenijo znašal preko 80.000 evrov," je še pojasnil Papič. 

Denar, če vam ukradejo prtljago ali dokumente

Stroški za prevoz so pri Triglavu še bolj omejeni in znašajo od pet do 20 tisoč evrov, krijejo pa le prevoz od hotela do zdravnika ali bolnice, ne pa tudi prevoza nazaj, opozarja Papič. Krije pa Triglav turistično zavarovanje nekatere druge stroške, na primer škodo, ki bi jo povzročili tretjim osebam, zavarovanja zlorabe plačilnih kartic, stroške novih dokumentov, v paketu B (35 tisoč evrov kritja) tudi zavarovanje prtljage, pri najvišjem kritju pa tudi nezgodno smrt, vračilo stroškov pravne pomoči in stroške, če bi morali prekiniti ali podaljšati potovanje. Zavarovalna vsota velja za vsakega člana posebej in ne za celo družino skupaj. 

Pomembno je tudi vprašati, ali je center za pomoč na voljo 24 ur na dan in, če vam je to pomembno, ali je pomoč na voljo v slovenščini.  

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • McClain 14:30 14.februar 2016.

    hvala za info če je le res tako... Pri nas pa res ne moreš več nikomur ničesar verjet.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:15 12.februar 2016.

    To je za tiste ki veliko potujejo med različnimi državami sveta. Sicer pa je morda včasih bolje da se zavaruješ preko zavarovalnice države v katero prihajaš.

  • Papaja Popi 09:04 12.februar 2016.

    Točno MK.Coris je res zakon.Ko se poškoduješ svetujejo, posredujejo in so zelo profesionalni.