Slovenija
1157 ogledov

Zavarovanje so mi ukinili zaradi ene neplačane položnice

vzajemna Boštjan Tacol
"Pri zdravniku so mi povedali, da nimam urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, čeprav sem položnice redno plačeval," je bil ogorčen naš bralec.

Kasneje se je izkazalo, da so mu, ko se je preselil, eno položnico poslali še na star naslov. Ker je ni dobil, je ni plačal, je pa redno plačeval vse, ki so prihajale na nov naslov. 

Zavarovalnice imajo skladno z zakonom možnost neplačniku prekiniti zavarovanje. Neplačniku morajo s priporočeno pošto z osebnim vročanjem poslati obvestilo. Če zapadle premije ne poravna, zavarovanje preneha 60 dni po prejemu obvestila. A zavarovalnice, ki se krvavo borijo za vsakega zavarovanca, to možnost menda le redko izkoristijo. 

V praksi raje ukinejo kritje

V praksi plačniku po več opominih ukinejo kritje, zavarovanje pa ostane v veljavi. To pomeni, da je treba zdravstvene storitve in zdravila doplačati, ko plača dolg, pa lahko zavarovanec ta doplačila dobi povrnjena. 

"V kolikor zavarovanec zamuja s plačilom več premij, se mu jamstvo začasno odvzame do pokritja odprtih premij. Ko zavarovanec plača vse odprte premije, lahko uveljavlja znesek doplačil, ki jih je moral plačati pri koriščenju zdravstvenih storitev," so pojasnili na Triglavu, zdravstveni zavarovalnici. 

Zdravnik in debela oseba | Avtor: Reuters Reuters
V Adriatic Slovenici jamstvo ukinejo vsem, ki imajo neplačane obveznosti že več kot 90 dni.  

"Prenehanje jamstva pri DZZ pomeni le to, da v primeru neplačevanja zavarovalnica prične izpolnjevati svoje obveznosti zavarovancem na način, kot običajen pri vseh drugih zavarovalnih pogodbah, to je da zavarovancem izplačuje zavarovalnino neposredno na podlagi predloženih dokazil, da je nastal zavarovalni primer (da so stroške zdravstvenih storitev pri izvajalcu plačali sami), ampak šele potem, ko zavarovanec plača vse neplačane premije,so pojasnili. 

Pred ukrepanjem vrsta opominov

"V primeru neplačnikov je postopek v skladu s splošnimi pogoji zavarovanja tak, da zavarovanec najprej prejme poziv k plačilu, nato sledi opominjanje po priporočeni pošti, šele za vsem tem dobi še obvestilo pred prekinitvijo zaradi finančne nediscipline. Skratka, zavarovance obveščamo v več korakih, postopek traja dlje časa in je dovolj možnosti, da se pravočasno poravnajo obveznosti," pa pravijo na Vzajemni

Opomini so v primeru našega bralca, kot kaže, prihajali na njegov stari naslov. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • kapibara 18:30 04.februar 2016.

    Drugod po EU se plačuje vsak obisk- v istem letu , do vsote cerka 110- 120 evrov, nadaljni pregeli v istem letu, so brez doplačila..

  • Angela Likar 19:54 03.februar 2016.

    Pri VZAJEMNI so zelo potrpežljivi kar se tiče menjave naslova in neplačanih storitev na starem naslovu. Govorim iz lastnih izkušenj.

  • VeGa 16:39 03.februar 2016.

    Pred leti so moji mami pri Vzajemni zaradi 3o centov prekinili zavarovanje, obvestili pa jo o tem niso prav nič. Sama je vedno redno plačevala položnice. Šla je na pregled k pulmologu, pa so ji tam rekli, da nima urejenega ...prikaži več dodatnega zavarovanja. Seveda je bila zelo šokirana... Na koncu se je ugotovilo, da je prišlo do napake pri plačilu položnice na poštnem okencu: poštna uslužbenka je zaračunala tistih 30 centov premalo in Vzajemna je kar prekinila zavarovanje brez kakšnega obvestila.