Slovenija
29 ogledov

"Žavlje vprašanje, zastarela tehnologija ne"

Žavlje Alpe Adria Green - mednarodna organizacija za zascito okolja in narave
Alpe Adria Green. Okoljevarstvena organizacija opozarja, da je plinski terminal v severnem Jadranu, ki ga načrtuje španska družba Gas Natural, zasnovan na zastareli tehnologiji. Slovenski vladi očitajo, da je podlegla pritiskom.

"Z grenkobo ugotavljamo,da je slovenska diplomacija podlegla pritiskom iz Bruslja in sprejela predlog, da bo na listi s 130 izbranimi projekti, financiranimi s strani EU, tudi projekt kopenskega plinskega terminala v severnem Jadranu," pravijo v mednarodni okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green (AAG). Bruselj je sicer po njihovih besedah dodal "lepotno in zavajajočo opombo", da bo Italija o lokaciji terminala odločala samo v soglasju s Slovenijo, a to pomeni, da bosta vendarle lahko kot lokaciji predlagani tudi Žavlje in Tržaški zaliv.

Zastarela tehnologija

Neuradno je slišati, da naj bi plinski terminal, ki ga načrtuje španska družba Gas Natural, postavili med reko Timav v tržaški provinci in pristaniščem Porto Nogaro v videmski provinci. "To ne spremeni dejstva, da bo prizadet ekosistem v severnem Jadranu, ker nameravajo uporabiti zelo zastarelo - zato pa za multinacionalko zelo dobičkonosno - tehnologijo, med drugimi tudi z uporabo klora pri segrevanju plina," opozarja AAG. Izpostavljajo še, da je predviden vojaški nadzor plutja ladij in s tem omejena plovba na tem območju, kar bo vplivalo na turistično dejavnost v Sloveniji in posel Luke Koper.

Podpora multinacionalkam

Projekt plinskega terminala v severnem Jadranu po mnenju AAG kaže, da ima EU lokalne oblasti ter civilno družbo v Italiji in Sloveniji  za "nebodigatreba", kar je v nasprotju z zapisanimi evropskimi načeli in parolami kot je, denimo - "Leto 2013, Evropsko leto državljanov". V organizaciji predvidevajo, da so z omenjeno parolo verjetno mislili na multinacionalke in osebne interese, ki jih v tem primeru  Evropska komisija "brezkompromisno podpira, slovenska vlada pa ji pokorno prikimava".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.