Slovenija
30 ogledov

Zavod ima denar, a ga ne deli

dolenjska 17.10.2007.rzavod.RS.za.zaposlovanje.Sevnica.Krsko...foto: Martin Keri Martin Kerin
Subvencije za espeje. Na voljo so še milijoni, a brezposelni do njih ne morejo. Vzrok menda spremembe postopka.

Podjetništvo. "Ker se mi je po številnih mesecih na zavodu za zaposlovanje ponudilo delo, sem ga zagrabila z obema rokama," pripoveduje bralka. Ker bi se morala za delo samozaposliti, se je na domžalskem zavodu pozanimala o možnosti pridobitve subvencij.

Svetovalka ji je odgovorila, da "trenutno ni nobenih programov, ki bi se izvajali". Zavod za zaposlovanje medtem zatrjuje, da vključevanje v ukrep subvencije za samozaposlitev še naprej poteka.

Do zdaj dali slabo polovico

Na zavodu pojasnjujejo, da je subvencioniranje samozaposlovanja eden od njihovih najuspešnejših programov. Letos je zanj na voljo 11,7 milijona evrov, od tega so štiri milijone že izplačali. Za prihodnje leto je na voljo še devet milijonov evrov. Za pridobitev subvencije morajo kandidati najprej izdelati poslovni načrt, nato pa se prijaviti še na delavnico.

Ne pripravljajo papirjev

Bralka pravi, da so ji na zavodu dejali, da ne vedo, kdaj se bodo delavnice spet izvajale, saj "še nimajo določenih datumov". Opozarja še, da so ji svetovali, naj na subvencijo ne čaka, ker je "pred njo tako ali tako že vsaj 140 ljudi".

Da jim denarja ni zmanjkalo, potrjuje tudi vodja Urada za delo Domžale Karmen Potočnik. "Res pa je, da imamo zelo veliko kandidatov, dokumentacijo pripravljamo po vrstnem redu, a ker se bo ta poleti spremenila, je trenutno ne pripravljamo," pravi Potočnikova. Sprememb kandidati po njenih besedah praktično ne bodo občutili, "bo pa drugačna papirologija". Dodaja, da je v nekaterih krajih čakalna doba krajša. Posameznik se lahko prijavi na katerikoli zavod želi.

 

Komentarjev 1
  • becar 09:36 17.maj 2013.

    Pozabili so povedat, da se tudi na odločbo o nadomestilu čaka 3 mesece in da se zelo trudijo poiskat nekaj za zavrnitev vloge. Verjetno so kadrovsko podhranjeni a ne ;)