Slovenija
36 ogledov

Zavod se že mesece pripravlja na stečaj

Primorje Ajdovščina
1/2
Žurnal24 main
NLB je vložila predlog za stečaj Primorje Holdinga. Zaposleni so medtem zaostrili stavko, potencialni rešitelj pa ne obljublja ničesar. Zavod se že nekaj mesecev pripravlja, da bo brezposelnih na tem območju več kot 20 odstotkov.

Morebitni stečaj Primorja z več kot 700 delavci bi lahko za novogoriški zavod za zaposlovanje pomenil velike težave, nanj pa se pripravljajo že nekaj mesecev, je povedala direktorica novogoriškega zavoda Lučila Hvala. "Ocenjujemo, da bo konec leta število brezposelnih v območni službi Nova Gorica preseglo 5500 oseb," je dejala. Na območju upravne enote Ajdovščina je sicer stopnja brezposelnosti zdaj 12,8-odstotna, ob stečaju Primorja pa bi krepko presegla 20 odstotkov.

Na Uradu za delo v Ajdovščini se je že prijavilo preko 70 oseb, ki so kot samostojni podjetniki ali zaposleni pri obrtnikih opravljali delo v Primorju. Zato so v dogovoru z območnima obrtnima zbornicama v Ajdovščini in Novi Gorici že začeli iskati podjetja, ki bi zaposlila delavce Primorja.

Prosi za razumevanje, ker (še) ne dá denarja

Prvi mož Icom Capital Group Julian C. Frost III se je med krajšim obiskom Ajdovščine najprej ustavil pri ajdovskem županu Marjanu Poljšaku, kasneje pa se je sestal s predstavniki koordinacije sindikatov Primorja in jim predstavil reševanje podjetja, je po koncu srečanja povedal vodja koordinacije sindikatov Damjan Volf.

"Vlaganje v Primorje vidi v treh korakih - prvi je poplačilo obveznosti do delavcev, drugi je skrben pregled poslovanja Primorja in tretji vstop v lastništvo družbe," je Frostova pojasnila povzel Volf in dodal, da jih je Frost prosil za razumevanje, saj mora najprej končati pogovore z bankami.

Frost je bil po sestanku s sindikati optimističen glede možnosti za rešitev Primorja. V kratki izjavi je povedal le, da bodo v dogovoru z bankami našli rešitev za izplačilo plač, za kar bi potrebovali dva milijona evrov. Prvi mož Icom Capital Group na nobenem izmed sestankov sogovornikom ni pokazal nikakršnih papirjev. Volf zato poudarja, da mu bodo verjeli šele tedaj, ko bodo videli denar na bančnih računih zaposlenih. Stavke ne nameravajo prekiniti, to bi se lahko zgodilo šele v petek ob izplačilu plač. "V nasprotnem primeru pa bomo stavko zaostrili, mogoča so različna zborovanja, na katerih želimo delodajalcem povedati, da imajo delavci dovolj tega brezupa," je še dejal Volf.

Sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko Bojan Kramar je povedal, da bodo zahtevali od tistih, ki so pripeljali do takega stanja v Primorju, začetek postopka za stečaj Primorja, če v petek ne bo izplačil zaposlenim. "Če v petek denarja ne bo, to pomeni, da ni več nobene rešitve za Primorje," je še dejal Kramar.

Predlog za stečaj

Po poročanju Financ je NLB predlog za stečaj na novogoriško okrožno sodišče vložila v ponedeljek. NLB je največja upnica Primorje Holdinga, kjer ima glavno besedo Dušan Črnigoj.

Primorje Holding je sicer stoodstotni lastnik Primorja, pri NLB pa je 49 menedžerjev Primorja oziroma lastnikov Primorja Holdinga za menedžerski prevzem zastavilo 80 odstotkov delnic Primorja.

Komentarjev 1
  • 1111 14:00 16.maj 2012.

    kako stavkajo???? ...pred mano je gradbišče "primorja" ....DELAJO!!!!