Slovenija
244 ogledov

Zavod za zaposlovanje svojih

Damjana Košir Jure Tomc
Nepotizem. Najprimernejši za svetovalca na zavodu za zaposlovanje je sveže diplomirani sin direktorice na ministrstvu za delo. Študentsko delo. V javni upravi se všteva v delovne izkušnje.

Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) so 20. oktobra letos na mestu svetovalca IV v službi za socialno varnost zaposlili Sama Koširja, sina generalne direktorice direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu za delo.

Bil je edini kandidat

Košir naj bi se v zaposlitvenem razgovoru izkazal kot najprimernejši kandidat, čeprav je diplomiral komaj 20. septembra, torej le natanko mesec pred tem, ko je dobil službo na ZRSZ. Pravzaprav je bil edini prijavljeni kandidat, saj je ZRSZ prosto delovno mesto objavil le na oglasni deski v svojih prostorih. Zakaj so se poslužili tovrstne prakse, saj podjetja to običajno storijo le takrat, kadar že imajo izbranega sodelavca in ne želijo, da bi se prijavilo več kandidatov, so na ZRSZ odgovorili takole: "ZRSZ objavlja prosta delovna mesta v skladu z zakonom, v okviru zakonsko predpisanih možnosti za objavo prostih delovnih mest."

Kako pogosto na tak način objavljajo delovna mesta, nam niso povedali.

Izkušnje "prek študenta"

Za zasedbo mesta svetovalca so bili potrebni univerzitetna izobrazba in šest mesecev delovnih izkušenj. Koliko delovnih izkušenj je imel Košir in kakšne so te bile, nam na ZRSZ niso hoteli razkriti, češ da to niso informacije javnega značaja. Nam je pa to zaupal sam: "Imel sem precej delovnih izkušenj s študentskim delom. Več kot leto in pol delovnih izkušenj sem imel prek študentskega servisa na različnih mestih."

Košir je kot študent delal tudi na ZRSZ. Diplomiral pa je na ljubljanski pravni fakulteti na temo Sekundarna viktimizacija v postopkih pred Mednarodnim kazenskim sodiščem za nekdanjo Jugoslavijo. "Mama ni pripomogla k moji zaposlitvi," trdi Košir, ki je prepričan, da bi to službo dobil, tudi če njegova mama ne bi bila na položaju, kjer vsakodnevno sodeluje z ZRSZ.

Pa študentsko delo lahko šteje za uradno priznane delovne izkušnje? Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da za delovne izkušnje šteje tudi delo prek študentskih napotnic, če gre za opravljanje dela na enaki stopnji zahtevnosti, kot je delovno mesto, za katero oseba kandidira. Vendar pa mora imeti kandidat izobrazbo, ki je potrebna za opravljanje tega dela. Če ustrezne izobrazbe nima, o tem, ali bo dobil zaposlitev, odloča predstojnik oziroma natečajna komisija.

Preveč dela in odpoved

Delovno mesto svetovalca v službi za socialno varnost je bilo, kot so razložili na ZRSZ, razpisano zaradi začasno povečanega obsega dela na področjih izvajanja bilateralnih sporazumov o socialni varnosti, koordinacije socialne varnosti Evropske unije in uvajanja novega sistema elektronske izmenjave podatkov. Poleg tega je ena od uslužbenk iz službe za socialno varnost dala odpoved in se je tako delovno mesto svetovalca sprostilo.

Komentarjev 8
  • allstarr111 20:29 11.november 2011.

    Aja še to. Zadnjič sem se pogovarjal s kolegom ki hoče odpret S.P. preko zavoda in tako pirdobiti subvencijo 4.500 evrov. Ko mi je začel razlagat kaka je procedura da sploh prideš na listo za pridobitev subvencije, na katero je ...prikaži več je dejansko treba čakat 120 dni po uspešno opravljenih predpripravah ki tudi trajajo nekje 2-3 mesece sem mislu da bom kozlal.Pri vsem tem pa največ zasluži firma ki za ZAVOD dela progodbeno in oceni ali se bo poslovna ideja ki si si jo zamislil sploh izplačala oz. prijela, ta firma pa po znančevih besedah zavrne vsako poslovno idejo vsaj dvakrat, preden jo potrdi. Ni treba bit matematik da sešteješ 2+2 in ugotoviš da dejansko ropajo proračun, plus tega če bi bil zavodu interes čimhitreje pripeljat nekega nezaposlenega do samozaposlenega nebi udarli take birokracije. Da pa je evropa rekla-predlagala naj se daje po 10-15.000 evrov na samozaposlenega je pa druga zgodba.

  • privat 19:56 11.november 2011.

    kje ti živiš?? korist od zavoda?? Ja samo če ti je oče direktor ali imaš kake veze ...potem si boljši in zmagaš!!

  • privat 19:55 11.november 2011.

    kaj je tukaj novega?? Zavod je potrebno ukiniti saj ni nobenega učinka od njih...le če imaš dobre družinske ali politične veze imaš neko korist in delo od njih! Samo zakaj pa bi to politika ukinila ,če zaposluje njihove ljudi??