Slovenija
31 ogledov

Zavod zvoni 12-krat

Iskalci zaposlitve morajo biti zavodu dosegljivi vsak delovni dan po tri ure. (F Žurnal24 main
Obveščanje. ZRSZ vabila pošilja kar prek SMS-sporočil. Pravno gledano zadošča, a je dokazovanje težje.

“Kako me lahko zavod za zaposlovanje na zaposlitveni sejem, ki se ga moram obvezno udeležiti, vabi zgolj prek SMS-sporočila? Kaj če zaradi napake na liniji sporočila ne bi prejel?” se sprašuje bralec. Ob neudeležbi bi namreč kršil obveznosti in bi ga lahko iz evidence iskalcev zaposlitve izbrisali.

Obveznosti iskalcev zaposlitve
Pogodba
. Vsak iskalec zaposlitve mora biti zavodu vsak “delovni dan tri ure dosegljiv na dogovorjenem naslovu, na katerem bo prevzemal poštne pošiljke, telefonska ali SMS-sporočila, elektronsko pošto”. Sporočiti pa mora tudi morebitno odsotnost.

“Način izberejo sami”
“Z vsakim iskalcem zaposlitve podpišemo zaposlitveni načrt, v katerem opredelimo komunikacijske kanale. Brezposelni se zaveže, da bo po tej poti vabila dobival in se nanje tudi odzival,” pojasnjuje Vlasta Stojak, direktorica mariborske območne enote Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), in ocenjuje, da se za elektronsko obveščanje odloča več kot 80 odstotkov prijavljenih. Tak način obveščanja po mnenju Mitje Novaka z mariborske pravne fakultete pravno gledano zadošča in je ustrezen. “Takšna navada se je izoblikovala v zadnjem času, navadna pošta ni več potrebna. Je pa res, da je težje dokazovanje, zakaj se nekdo vabilu ni odzval ali ga ni dobil, kar je stvar postopka,” pojasnjuje.

Ali res varčujejo?
Kot pravi Stojakova, se je zavod za to odločil tudi zaradi varčevalnih ukrepov. A bralec opozarja, da je v zadnjih dneh dobil kar 12 njihovih sporočil. “Na vsakem je naveden drugačen čas, kdaj se moram dogodka udeležiti. To je malomarnost brez primere,” se jezi. Stojakova pojasnjuje, da imajo več različnih baz iskalcev zaposlitve – glede na interese. “Posebej smo vabili tako na sejem kot na obsejemske dejavnosti. Gospod je verjetno zajet v vseh bazah,” ugiba.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.