Slovenija
17 ogledov

Zavodu grozi kazen Dursa

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Subvencije. Zavod za zaposlovanje pozabil odvesti akontacijo dohodnine.

Zavod za zaposlovanje bi moral od subvencij, ki jih je lani izplačal za samozaposlitev, odtegniti akontacijo dohodnine, vendar je ni. Zdaj prejemnikom pošilja obvestila, da morajo na informativni izračun dohodnine podati ugovor.

"Malomarnost zavoda"
O tem nas je obvestil bralec, ki je kot samostojni kulturni delavec lani prejel subvencijo. Jezi ga, ker na zavodu trdijo, da akontacije niso odvedli, ker ob izplačilu niso vedeli, kateri način obračunavanja osnove (z upoštevanjem normiranih ali dejanskih stroškov) naj bi bralec izbral – akontacijo morajo namreč odvesti le pri tako imenovanih normircih, za druge pa ne.

To, da niso vedeli, da je normirec, po besedah našega bralca nikakor ne drži. Potrdilo, da lahko uveljavlja normirane stroške, mu je namreč davčna uprava poslala že decembra 2008, subvencijo pa mu je zavod izplačal šele tri mesece pozneje. Bralec tudi ni prav zadovoljen, ker bi dohodnino dobil vrnjeno že maja, "zaradi malomarnosti zavoda" pa jo bo dobil šele oktobra.

Ugovor, sicer kazen!
Na Dursu pojasnjujejo, da mora bralec ugovor vložiti do 30. aprila, tudi če je izplačevalec kriv, da podatki niso bili vključeni v informativni izračun. V nasprotnem primeru stori prekršek in ga lahko dacarji kaznujejo z globo od 400 do 1.200 evrov.

Durs lahko kaznuje tudi zavod, ker ni oddal podatkov, kot bi moral. Predpisana globa za prekršek je od 1.600 do 25 tisoč evrov, za odgovorno osebo pa od 400 do štiri tisoč evrov.

Na vprašanje, kako je možno, da akontacije niso odtegnili, na zavodu odgovarjajo: "Samostojni podjetniki z normiranimi stroški predstavljajo le pet odstotkov vseh upravičencev." Od konca novembra podatke o normircih sicer že dobivajo prek elektronske izmenjave podatkov z Dursom. Ureditev statusa za prejemnike pred tem pa z Dursom še usklajujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.