Slovenija
14 ogledov

Zavrnili sto otrok

Ločani bi potrebovali vsaj še en tak vrtec, kot je bila lani odprta Biba, da bi Žurnal24 main
Škofja Loka. Vpis v vrtce krepko presegel kapacitete. Občina predlaga subvencijo.

Škofjeloški vrtci bodo morali v prihodnjem šolskem letu zavrniti skoraj sto otrok. "Komisija za sprejem otrok je že sprejela sklep," pravi ravnateljica Vrtcev Škofja Loka Janja Bogataj. Občinska uprava bi stisko začasno reševala s subvencioniranjem.

Edina rešitev nov vrtec
"Zagotovo ni preprosto zavračati otrok, vendar po dolgih usklajevanjih z ustanoviteljem (občino op. a.) preprosto nismo našli prostorske rešitve," je zaskrbljena Bogatajeva. Najbolj smiselna se ji zdi izgradnja novega vrtca.

Ugotavlja namreč, da se pritisk otrok v naslednjih petih letih ne bo nič manjšal, hkrati pa loške vrtce pesti tudi neprimernost obstoječih prostorov. Inšpekcijske službe so jim denimo uporabo nekaterih v naslednjem letu že prepovedale. "Novembra smo dobili odločbe," pove Bogatajeva. Gre za oddelke v vrtcih Rožle, dijaškem domu in zbornici Najdihojce.

Začasna rešitev subvencija

Občinska uprava je v odgovor na trenutno stisko občinskemu svetu včeraj predlagala sprejem pravilnika o subvencioniranju varstva otrok. "Gre za poseben socialni ukrep oziroma korektiv, ki lahko ublaži stisko staršev in jim delno nadomesti stroške, ki jih namenijo za plačilo zasebnega varstva, ter hkrati zmanjša število zahtevkov za vključitev otrok v vrtčevske programe," pojasnjujejo pri mestni upravi.

Kaj pa nov vrtec
Glede novega vrtca v Škofji Loki spomnijo na prizadevanja za gradnjo v nekdanji vojašnici, "vendar pa država kljub večkratnim zagotovilom zemljišča, potrebnega za izgradnjo novega vrtca, še ni prenesla v lastništvo občine", opozarjajo in dodajajo, da je prenos lastništva nujni pogoj, da bi lahko začeli pripravo projektne dokumentacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.