Slovenija
897 ogledov

Zavrnili vseh 34 dopolnil k predlogu rebalansa

Državni zbor Saša Despot
Odbor DZ za finance je zavrnil vseh 34 dopolnil, ki jih je k predlogu rebalansa letošnjega državnega proračuna vložila opozicija.

Z njimi so poslanske skupine SNS, SDS in NSi želele znotraj nekaj več kot deset milijard evrov porabe prerazporediti 80 milijonov evrov, večinoma na področju prometne infrastrukture.

V poslanski skupini SDS so med drugim predlagali dodelitev deset milijonov evrov za protipoplavno ureditev porečja reke Pake v občini Šoštanj, pet milijonov evrov za razvoj Haloz ter pet milijonov evrov za izvajanje podporne dejavnosti na področju dela, družine in sociale, s čimer bi se lahko izognili podražitvam oskrbnin v domovih za ostarele. Skupaj 15 milijonov evrov pa bi morali po predlogu največje opozicijske stranke nameniti za investicije v šolsko in športno infrastrukturo.

Zadostne podpore prav tako niso bila deležna dopolnila NSi, naj se za vzdrževanje objektov kulturne dediščine zagotovi dodatnih 10 milijonov evrov, po pet milijonov evrov za investicije v objekte šolske in predšolske vzgoje, 10 milijonov evrov za podporo tehnološkim razvojnim projektom, milijon evrov pa za investicije v železniško infrastrukturo. V NSi prav tako niso zadovoljni z odmerjenimi sredstvi uradu vlade za Slovence v zamejstvu, ki bi jih sami povečali za pol milijona evrov.

Luka Mesec Slovenija Podprli bodo predlog rebalansa proračuna

Predvidoma v sredo

Tako SDS, NSi kot tudi SNS so na sejo prišli z več predlogi za zagotovitev dodatnega denarja za ureditev večjega števila cestnih odsekov, ki pa jih je odbor vse zavrnil. Prav tako se ni strinjal s predlogom SNS, naj Umetnostna galerija v Mariboru letos dobi milijon evrov več denarja.

Z danes obravnavanim predlogom rebalansa, s katerim so se v začetku februarja že seznanila ostala zainteresirana delovna telesa državnega zbora, se letošnji prihodki državnega proračuna povečujejo za 6,2 odstotka na 10,35 milijarde evrov, odhodki pa za 4,8 odstotka na 10,16 milijarde evrov. Državna blagajna naj bi tako leto končala s 193,6 milijona evrov presežka, kar predstavlja 0,4 odstotka bruto domačega proizvoda, je uvodoma članom odbora povedal finančni minister Andrej Bertoncelj.

Odbor za finance bo v nadaljevanju seje obravnaval še predlog zakona o izvrševanju letošnjega proračuna. S tem bo vse proračunske dokumente pripravil za potrditev na plenarni seji, kar se bo predvidoma zgodilo v sredo.

 

Komentarjev 2
  • tudbognasvečnereši 18:45 02.marec 2019.

    Če bi opozicija zagovarjala da je sneg bel, bi vsa opozicija-po nalogu udbo mafije-govorila in izglasovala da je sneg rdeč.