Slovenija
17 ogledov

Zavrnjena še ena zahteva po izločitvi

slovenija 24.09.2007, sodstvo, sodna dvorana, kladivo, sodniki, sodisce, foto: I iStockphoto
Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je v zadevi Patria zavrnila tudi zahtevo za izločitev vrhovnega sodnika Marka Šorlija.

Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je zavrnila predlog za izločitev vrhovnega sodnika Marka Šorlija, ki ga je podal tožilec Andrej Ferlinc. Ocenila je, da ugotovljena dejstva ne utemeljujejo sklepanja o "predhodni vpletenosti" niti "dvojni vlogi" Šorlija v postopku, zaradi česar bojazen, da je pristranski, ne more biti objektivno upravičena.

Betettova se je opredelila predvsem do dopisov Šorlija sodnici poročevalki v zadevi Patria Vesni Žalik in Odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju, navajajo na vrhovnem sodišču. Ob tem dodajajo, da komunikacija v tej zadevi, ki je, drugače kot je to običajno, potekala prek kazenskega spisa in tako postala dostopna javnosti, odpira številna subtilna vprašanja, povezana z dinamiko odločanja in mnenji znotraj senata.

Vendar pa vprašanje, ali je bilo s takšnimi Šorlijevimi dejanji morda poseženo v individualno neodvisnost Žalikove, po mnenju Betettove v zahtevi za izločitev ni relevantno, saj institut izločitve sodnika ni sredstvo za sankcioniranje morebitnega tovrstnega ravnanja. Glede na to, da ni nobenega dokaza o nasprotnem, ni razloga, da bi dvomili o osebni nepristranskosti Šorlija, navajajo na vrhovnem sodišču. Številni prispevki v (profiliranih) medijih, ki so selektivno, zasledujoč politiko posameznega medija, povzeli omenjeno komunikacijo, ne morejo biti merilo videza nepristranskosti, navajajo na sodišču.

Tega zaključka ne more spremeniti niti Šorlijevo pravno mnenje, da se lahko seja na podlagi četrtega odstavka 423. člena zakona o kazenskem postopku opravi še preden se spis pošlje vrhovnemu državnemu tožilstvu, so navedli na sodišču. Omenjeni člen sicer določa, da lahko vrhovno sodišče glede na vsebino zahteve o varstvu zakonitosti odredi, da se izvršitev pravnomočne sodne odločbe odloži oziroma prekine.

Senat vrhovnega sodišča bo odločal tudi o vloženih zahtevah za varstvo zakonitosti, ki so jih vložili vsi trije obsojeni v zadevi Patria - predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.