Slovenija
70 ogledov

Zavrnjena tožba

Dokazi koprske občine, ki jo zastopa Franci Matoz, da je Kemiplas škodil zdravju Žurnal24 main
Sodišče je zavrnilo tožbo MO Koper in krajanov Dekanov za zaprtje kemične tovarne v Dekanih.
“Zadovoljni smo, da je bilo koprsko sodišče objektivno,” se je glasil komentar direktorja Kemiplasa Muharema Kadića na razplet s tožbo koprske občine proti njim. Odvetnik Franci Matoz je namreč v imenu Mestne občine Koper in nekaj več kot 200 krajanov Dekanov sprožil tožbo za zaprtje tovarne, ki naj bi škodila okolju in zdravju ljudi, a jo je koprsko sodišče zavrnilo. Po Kadićevih besedah zdaj pričakujejo pritožbo občine.

 

57

tisoč evrov je imela koprska občina odvetniških stroškov v prvi polovici leta 2008, največ zaradi Kemiplasa.

Stroški naraščajo
Odvetniški stroški, ki jih plačuje občina, so se prav zaradi te tožbe močno povečali. Podatki za prvo polovico lanskega leta kažejo, da so ti stroški dosegli 57 tisoč evrov, kar je na ravni vsega leta 2007. Razlog je bilo pravno zastopanje v postopkih proti Kemiplasu, so pred časom pojasnili na občini. Odvetniku Matozu sodbe v ponedeljek še ni uspelo komentirati.

Tovarna bo še mirovala
“Trg se rahlo popravlja, a za zdaj ne moremo reči, kdaj v kolikšnem obsegu bomo spet zagnali proizvodnjo,” je v ponedeljek še dejal Kadić, ki še vedno čaka evropsko okoljevarstveno soglasje za delovanje tovarne (dovoljenje IPPC). Kemiplas je sicer proti koprski občini tudi sprožil tožbo, v kateri zahteva 675 tisoč evrov odškodnine. Razlog je, da občina ni pravočasno sprejela novega lokacijskega načrta za območje, kjer deluje tovarna. Po prvotnem dogovoru naj bi tam nastala trgovsko-poslovna cona, a se je zapletlo, ker je občina zahtevala najprej selitev proizvodnje. Kemiplas je za zemljišče že sklenil prodajno pogodbo s podjetjem v solasti Hoferja. Podjetje v omenjenih sporih pravno zastopa Igor Kocjančič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.