Slovenija
14 ogledov

Završnico rešiti pleha

Pogodbo o začetku gradnje parkirišča v dolini Završnice sta včeraj podpisala žir Žurnal24 main
Aprila novo parkirišče. Prihodnje leto širitev ceste.

“Urediti moramo kaotično stanje, saj obiskovalci nenadzorovano parkirajo. Ob koncih tedna je pod Valvasorjem 60 in več avtomobilov, kar je nedopustno. Dolino, ki je v Naturi 2000, moramo tega rešiti,” je o umirjanju prometa v dolini Završnice dejal žirovniški župan Leopold Pogačar.

Brezplačno parkirišče
Prvi korak dober milijon evrov vrednega projekta celostne ureditve te doline je gradnja parkirišča ob akumulacijskem jezeru, ki ga bo do aprila zgradilo Cestno podjetje Kranj. Podjetje je bilo izbrano z razpisom, na katerega so se prijavila štiri podjetja.

Parkirišče, na katerem bo 44 parkirnih prostorov za osebna vozila ter po dva za avtobuse in invalide, bo stalo 124 tisoč evrov; od tega je občini uspelo pridobiti 66 tisoč evrov evropskega denarja iz projekta Karavanke@prihodnost.eu. Uporaba parkirišča bo brezplačna, kajti kot je poudaril župan, želijo turiste privabljati, ne pa jih odganjati. “Po odprtju parkirišča bo v bližini odcepa za Valvasorjev dom prepovedano parkirati,” je dodal Pogačar.

Na Ajdni bo park
Sledila bo širitev ceste od Most v dolino. Občina bo še letos odkupila zemljišča, kar bo stalo 250 tisoč evrov, in pridobila gradbeno dovoljenje, gradbena dela pa bodo opravili prihodnje leto.

“Tretja faza je predvidena v letih 2013/14, ko bomo zgradili še rekreacijski center, saj si želimo več obiskovalcev, ob tem pa lepo dolino zavarovati pred uničenjem,” je poudaril Pogačar.

Na izvedbo projekta težko čakajo tudi v Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica, saj bodo po besedah direktorice Maje Zupan s tem izpolnjeni pogoji za sodelovanje v projektu počasnega turizma, v katerem sodeluje 25 partnerjev, tudi italijanski. "Na arheološkem najdišču Ajdna pa želimo v naslednjih letih urediti muzej na prostem, nekakšen park z dodatno ponudbo,” je dejala Zupanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.