Slovenija
74 ogledov

Zaželeni kadri, neposrečeno ime

V. d. dekana VGŠ Gašper Gantar in direktorica RŠS Katja Esih upata, da bo šola k Žurnal24 main
Visoka gospodarska šola. Prvo generacijo izrednih študentov tehniških ved bodo vpisovali že v začetku julija.

Visoka gospodarska šola (VGŠ) v Celju, ki jo je že leta 2006 ustanovilo Regijsko študijsko središče (RŠS), je dočakala vpis v razvid visokošolskih zavodov. V začetku julija naj bi bil objavljen razpis za vpis prve generacije izrednih študentov. “Vpisnih mest bo verjetno 50,” pravi Gašper Gantar, vršilec dolžnosti (v. d.) dekana VGŠ.

Veliko pomanjkanje
Ponudba kadrov s področja tehniških ved je v naši regiji zelo podhranjena, povpraševanje po inženirskih profilih pa bistveno presega ponudbo. Prav tako imamo dobro razvito srednje šolstvo, saj na Šolskem centru Celje (ŠCC), v Velenju in Zrečah vsako leto maturira okoli 150 dijakov s področja strojništva; tem bo zdaj omogočen nadaljnji študij ob delu,” pojasnjuje Katja Esih, direktorica RŠS.

Šolo smo ustanovili z namenom izobraževanja kadrov s področja poslovnih in upravnih ved. Od tod tudi ime. A ker sta v Celju že dva tovrstna visokošolska zavoda, smo se preusmerili na področje tehniških ved,” pove Esihova. Čeprav ime šole ni posrečeno, o spremembi za zdaj ne razmišljajo, saj je postopek za to precej zapleten.

Sodobno inženirstvo
Na VGŠ bodo izvajali triletni visokošolski program prve stopnje z dvema moduloma: Orodjarstvo in konstruiranje ter Proizvodna logistika. “K sodelovanju smo povabili tudi učitelje, ki imajo industrijske izkušnje in bogato znanstvenoraziskovalno delo,” izpostavlja Gantar in pristavlja, da bodo imeli študentje dobre razmere, saj bodo predavanja v prostorih ŠCC, kjer imajo specializirane učilnice z najnovejšo opremo za izvajanje laboratorijskih vaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.