Slovenija
29 ogledov

Zaživele referenčne ambulante

(Foto: Daša Purgaj) Žurnal24 main
Vrata odprle prve referenčne ambulante. Do septembra jih bo po vsej Sloveniji delovalo 60, do konca leta skupaj več kot sto. Bolj učinkovita in celostna obravnava bolnikov.

Po vsej Sloveniji so začele delovati prve referenčne ambulante, so sporočili z ministrstva za zdravje. V prvi fazi do septembra jih bo delovalo 60, do konca leta se jim jih bo pridružilo še 45.

Število referenčnih ambulant je večje od prvotno načrtovanega, saj je bilo zanimanje med splošnimi zdravniki tako veliko, da so se na ministrstvu odločili, da bodo dali priložnost vsem, ki izpoljujejo pogoje.

Z 2,2 milijona evrov vrednim pilotnim projektom, kjer bodo imele večjo vlogo medicinskih sestre, bodo razbremenili zdravnike, pravijo na zdravstvenem ministrstvu.

Da so zdravniki dobro sprejeli pobudo za vzpostavitev bolj učinkovite in celostne obravnave bolnikov, je bilo razbrati tudi s četrtkove razprave na uvodnem srečanju za delo v referenčni ambulanti, so še sporočili z ministrstva.

"Na srečanju so sodelujoči dobili odgovore še na zadnja vprašanja, povezana s konkretnim delom, ki jih čaka od jutri dalje, seznanili so se lahko z izkušnjami, ki jih s tovrstnim delom imajo njihovi kolegi. Prepričani so, da bodo rezultati dolgoročno upravičili zaupanje snovalcev projekta in ne nazadnje tudi njihovih pacientov, ki so jim izboljšave namenjene," so po včerajšnji razpravi zapisali v sporočilu za javnost.

V referenčnih ambulantah bodo medicinske sestre prevzele nekatere naloge zdravnikov.

Več o delu v referenčnih ambulantah bo na novinarski konferenci med drugimi povedala Tonka Poplas Susič, svetovalka ministra za primarno raven, ki vodi tudi referenčno ambulanto v Zdravstvenem domu Šentvid.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.