Slovenija
22 ogledov

Zaznamovali 20 let delovanja

Tuji študenti potrebujejo pomoč pri prijavi, nastanitvi in študentski prehrani. Žurnal24 main
Erasmus. Na mariborski univerzi vsako leto več tujih študentov.

Mobilnost študentov je bila pred 20 leti, ko so ustanovili Mednarodno mrežo programa Erasmus, velika težava. Študentje so bili do tujine nezaupljivi ali pa si je niso mogli privoščiti. Danes se recesija na tem področju ne pozna. “Za študij v tujini je letos prijavljenih okoli 400 naših študentov. Iz tujine je v zimskem semestru k nam prišlo okoli 180 študentov. Največ jih je iz Španije, Portugalske in Turčije ter študirajo na ekonomsko-poslovni fakulteti,” pove Dejan Spital, sekretar za mednarodno sodelovanje pri Šoum, kjer za tuje študente organizirajo tudi različne izlete po Sloveniji, jezikovne tečaje, spoznavne in tematske večere, dneve smučanja, športne turnirje in drugo.

Medkulturne izkušnje
“Postaneš pogumnejši in samozavestnejši, ker si se prisiljen znajti v različnih položajih. Svojo kulturo lahko primerjaš z drugo,” izkušnjo iz Turčije opiše študentka Tamara Juhnov. “Pol leta sem preživela na finski obali v mestecu Vaasa in imam veliko prijateljskih stikov po vsem svetu,” pove Lea Koludrovič, Katja Pavlič pa strne, da se je v Španiji naučila jezika in postala bolj odprta v medosebnih odnosih.

Dve desetletji delovanja Erasmus mreže v Evropi, pod katero spada tudi ESN pri Šoum, so včeraj s programom v stilu 80-ih in torto velikanko zaznamovali tudi na Štuku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.