Slovenija
38 ogledov

Zbiljski gaj brez epiloga

Zbiljski gaj (Foto: Bobo) Žurnal24 main
V zadevi Zbiljski gaj danes zastaralo še zadnje očitano kaznivo dejanje, zadeva pa tako nikoli ne bo dobila pravnomočnega sodnega epiloga.

Danes je dokončno potekel 10-letni zastaralni rok, do katerega bi moral biti zaključen sodni postopek zaradi domnevnih goljufij in oškodovanj pri gradnji stanovanjskega naselja Zbiljski gaj pri Medvodah. Senat ljubljanskega višjega sodišča je namreč razveljavil sodbo prvostopenjskega sodišča in zadevo poslal v vnovično odločanje.

Nekateri upniki bili favorizirani

Po zastaranju večine očitanih kaznivih dejanj se je v začetku meseca vnovično sojenje začelo le za ustanoviteljico podjetja Mebles IMS Zdenko Škodlar, vendar pa so danes zastarala še zadnja kazniva dejanja, ki jih je Škodlarjevi očitalo tožilstvo.

Senat višjega sodišča je namreč odločil, da okrožno sodišče pri razsojanju ni ugotavljalo dejanskega stanja poplačila upnikov in njihovega oškodovanja, saj so nekateri upniki, ki so bili favorizirani, povrnili sredstva, s katerimi se je pozneje poplačalo oškodovane upnike.

Sodišče: delali smo hitro!

Ljubljansko sodišče je junija Škodlarjevo obsodilo na pogojno zaporno kazen, prisodilo ji je eno leto zapora, ki pa ji je ne bi bilo potrebno odsedeti, če v dveh letih po pravnomočnosti ne bi zagrešila novih kaznivih dejanja. Sodišče zavrača odgovornost za zastaranje postopka, ki bo zato zaključen brez vsakršnega sodnega epiloga.

"Sodišče je zadevo v kazenskem postopku obravnavalo kontinuirano in tekoče, brez večjih zaostankov, v zadevi pa je bilo opravljenih veliko procesnih dejanj. Sodišče je zadevo skladno z zakonom in sodnim redom obravnavalo po času pripada zadeve na sodišče in se trudilo, da je razsodilo pred zastaranjem očitanih kaznivih dejanj. Pet let je poteklo od storitve očitanih kaznivih dejanj do vložitve obtožnice na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani. Prvo glavno obravnavo je nato sodišče razpisalo v 8. mesecih od pravnomočnosti obtožnice, kar je glede na obsežnost zadeve povsem običajen rok,“ zagotavlja predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Anton Panjan.

Zaradi pomanjkanja dokazov zavrnjeni obtožbi

Očitana kazniva dejanja v omenjeni zadevi naj bi bila storjena med leti 2001 in 2003, obtožba je bila vložena 12. decembra 2009, pravnomočna pa je postala konec novembra 2010. Prva glavna obravnava na ljubljanskem okrožnem sodišču je bila opravljena 27. junija lani, sodba pa je bila izrečena 13. junija letos. Med prvim sojenjem sta bili zaradi pomanjkanja dokazov zavrnjeni obtožbi zoper nekdanjega direktorja Mebles IMS Rajka Županca in Sama Škodlarja.



Komentarjev 8
  • primorka 18:23 08.januar 2013.

    SE STRINJAM. V KOPRU NISO NIČ BOLJŠI. GOLAZEN !!!

  • primorka 18:20 08.januar 2013.

    TO JE SLIKA NAŠEGA SODSTVA. SODNIKI NISO VREDNI SVOJIH PLAČ. TUDI VAŠA URA BO PRIŠLA. UPAM SAMO, DA NE BOMO PREDOLGO ČAKALI !!!!

  • fowler 16:29 28.december 2012.

    da bi mene tako nategnli, bi sigurno vzel še dodatno kredo, pa bi šli vsi vpleteni 2 metra dol... itak dobiš tistih 30 let, ko prideš ven ti glih kredit steče...groza...