Slovenija
38 ogledov

Zbiljski gaj: Višje sodišče razveljavilo sodbo

Sojenje v primeru Zbiljski gaj Anže Petkovšek
Višje sodišče v Ljubljani je razveljavilo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je v zadevi Zbiljski gaj ustanovitelja podjetja IMS Mebles Andreja Rezarja in Zdenko Škodlar spoznalo za kriva oškodovanja upnikov in ju obsodilo na pogojne zaporne kazni.

Višje sodišče zadevo tako ponovno pošilja v odločanje prvostopenjskemu sodišču.

Rezarju je ljubljansko okrožno sodišče prisodilo dve leti pogojne kazni s štiriletno poskusno dobo, Škodlarjevi pa leto dni pogojne kazni s poskusno dobo dveh let. Sodba je z današnjo odločitvijo višjega sodišča razveljavljena, višje sodišče pa zadevo okrožnemu sodišču pošilja v ponovno presojo.

Senat ljubljanskega višjega sodišča je odločil, da okrožno sodišče pri razsojanju ni ugotavljalo dejanskega stanja poplačila upnikov in njihovega oškodovanja, saj so nekateri upniki, ki so bili favorizirani, povrnili sredstva, s katerimi se je kasneje poplačalo oškodovane upnike.

Prav tako je prvostopenjsko sodišče po mnenju senata višjega sodišča neutemeljeno zavrnilo zahtevo obrambe po zaslišanju stečajne upraviteljice Marte Krpič Zalar in je zgolj prebralo njeno predhodno zaslišanje iz postopka preiskave. Njeno zaslišanje bi bilo po mnenju senata višjega sodišča nujno. Okrožno sodišče po mnenju senata tudi ni upoštevalo zatrjevanj obrabe, da so se enake asignacijske pogodbe, kot so jih podpisovali obtoženci, podpisovale tudi v postopku prisilne poravnave, ki jo je vodila Krpič Zalarjeva.

Okrožno sodišče je namreč razsodilo, da sta Rezar in Škodlarjeva s podpisovanjem asignacijskih pogodb favorizirala nekatere upnike, druge pa na ta način oškodovala. Rezar in Škodlarjeva se sicer nista udeležila današnje obravnave pritožb na višjem sodišču. Rezarjev zagovornik Peter Žnidaršič pa je na obravnavi pritožb dejal, da kazenski pregon v tej zadevi zastaral, saj je od popačila upnikov minilo že več kot deset let. Zato je zahteval razveljavitev sodbe prvostopenjskega sodišča.

Tožilstvo pa je tekom sojenja umaknilo obtožbo zoper nekdanjega direktorja Mebles IMS Rajka Županca, saj naj bi bilo iz njegovega zagovora in dokazov razvidno, da ni storil očitanih kaznivih dejanj. Zavrnjena je bila tudi obtožba zoper Sama Škodlarja. Velik del očitanih kaznivih dejanj je sicer zastaral že tekom sojenja, saj je od poplačila nekaterih upnikov minilo več kot deset let.

Enak 10-letni zastaralni rok je določen tudi za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov, ki se poleg Rezarja očita tudi Škodlarjevi. Ta kazniva dejanja oškodovanja upnikov bodo zastarala v različnih časovnih obdobjih v letošnjem letu, v enem delu pa konec marca prihodnje leto. Očitana kazniva dejanja v omenjeni zadevi naj bi bila storjena med leti 2001 in 2003, obtožba je bila vložena 12. decembra 2009, pravnomočna pa je postala konec novembra 2010. Prva glavna obravnava na ljubljanskem okrožnem sodišču je bila opravljena 27. junija lani, sodba pa je bila izrečena 13. junija letos.

Številni kupci ostali brez svojega premoženja

Podjetje Mebles iz Medvod je naselje Zbiljski gaj začelo graditi leta 2000. V naselju naj bi stali Dom starejših občanov Medvode - tega so konec leta 2001 sicer odprli -, enodružinske hiše in varovana stanovanja. Vendar pa se je podjetje Mebles leta 2002 združilo v Mebles IMS, ki je šlo zaradi finančnih težav junija 2003 v stečaj, ne da bi projekt končalo.

Tako so nekatere hiše in stanovanja v naselju Zbiljski gaj ostali nedokončani, številni kupci pa so ostali brez svojega premoženja, čeprav so delno ali v celoti poravnali kupnino. Po storjenem očitanem kaznivem dejanju je sicer stečajna upraviteljica Marta Krpič Zalar vložila izpodbojne tožbe, s katerimi je dosegla, da so upniki, ki so že bili poplačani, ta sredstva vrnili v stečajno maso, vendar pa to po mnenju senata okrožnega sodišča ni vplivalo na krivdo Rezarja in Škodlarjeve.

Komentarjev 2
  • nergač 12:57 13.december 2012.

    Slovenija je v bistvu država brez pravega sodnega sistema. Namesto tega imamo le nekakšno para sodstvo, ki služi le temu, da gospe v črnem lahko služijo svoj trajni mandat in uživajo vse privilegije, ki bi jim šli, če bi bilo ...prikaži več sodstvo pravo in ne le para sodstvo. Slovensko sodstvo je sinonim za nekvaliteto. Lahko rečemo, "da je nekdo pokvarjen kot slovensko sodstvo."

  • Darko 16:40 08.november 2012.

    matr je dolg trajal