Slovenija
18 ogledov

Zbirajo podporo za stavko

vrtec Najdihojca, Enota Biba, odprtje novih prostorov Nik Rovan
Štrukelj zbira podporo za stavko proti znižanju normativov in standardov v vrtcih. V igri tudi referendum.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki ga vodi Branimir Štrukelj, nadaljujejo priprave na stavko v predšolski vzgoji. Danes se namreč med zaposlenimi v vrtcih začenja glasovanje o sodelovanju v stavki, s katero bi zaposleni zahtevali izločitev določb o zaostrenih standardih in normativih v predšolski vzgoji iz zakona za uravnoteženje javnih financ občin. Opredeljevanje bo potekalo do konca tedna.

Stavkovna zahteva se glasi: "Prenehanje kršitve sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev z dne 10. maj 2012 in umik vseh sprememb zakona o vrtcih, zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja in zakona o osnovni šoli iz predloga zakona za uravnoteženje javnih financ občin".

Za primer, da s stavnko ne bi uspeli preprečiti uveljavitve novih normativov v vrtcih in osnovnih šolah, je Sindikat vzgoje in izobraževanja (VIR) napovedal tudi zbiranje podpisov za izvedbo naknadnega zakonodajnega referenduma.

Türk bi se o standardih še pogajal

V petek so iz sindikata sporočili, da so dosegli dogovor o umiku standardov in normativov, a je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki ga vodi Žiga Turk, to zanikalo. So pa na ministrstvu pojasnili, da so se o tej točki pripravljeni pogajati.

"Na ministrstvu z začudenjem spremljamo napoved, da poteka opredeljevanje o stavki," so zapisali v odzivu. "Za stavko namreč ne vidimo nobenega razloga, saj predlog sprememb normativov in standardov v vrtcih ni še v nobeni uradni proceduri."

Pličanič: Za takšne plače ni denarja

Nasprotno se o plačah niso pripravljeni pogajati. Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je ob napovedani splošni stavki javnega sektorja poudaril, da se glede na javnofinančno situacijo ni bilo mogoče in se tudi v prihodnje ne bo mogoče pogajati o višini znižanja sredstev za plače in druge stroške dela. Se je pa vlada pripravljena dogovarjati o tem, kako to znižanje doseči.

Komentarjev 1
  • Veteran 21:45 10.december 2012.

    Štrukelj nehaj že enkrat s svojo polno ritjo agitirati narod, da ne bo še večna revščina. Samo za svoje plače se borijo sindikalisti in za to vas je lahko sram.