Slovenija
26 ogledov

Zbiranje podpisov proti Ankaranu

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Ustanovitev civilne iniciative Tujega nočemo, svojega ne damo: prvopodpisnik je župan Popovič, namen iniciative pa je zbrati 2.500 podpisov, s katerimi bodo vložili zahtevo za razpis referenduma.

Civilna iniciativa je nastala zaradi zahteve večjega števila nasprotnikov ankaranske občine. Takoj so začeli s postopkom predloga za razpis novega, naknadnega zakonodajnega referenduma, na katerem naj bi volivci odločali o smiselnosti ustanovitve ankaranske in mirnske občine.

Do včeraj so zbrali tisoč podpisov, še 1.500 pa jih morajo zbrati do torkove izredne seje državnega sveta (DS), na katerem nameravajo vložiti pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma, piše Delo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Eden od dvanajstih pobudnikov izredne seje je koprski župan Boris Popovič, vsi pa menijo, da Ankaran ne izpolnjuje pogojev za ustanovitev občine.

Če bo DS izglasoval veto, bodo morali poslanci državnega zbora še enkrat glasovati o zakonu za Ankaran in Mirno in pridobiti absolutno večino (46 glasov).

"Če odložilni veto ne bo izglasovan, ali v primeru, da bodo poslanci vendarle zbrali 46 glasov za tak nesmiselen zakon, bomo storili dvoje. V vsakem primeru pričakujem pobudo o ustavni presoji zakona z vsaj dveh strani. Hkrati bomo začeli v skladu z zakonom o referendumom zbirati podpise za zahtevo o naknadnem zakonodajnem referendumu. Tako, da bo do pravnomočne odločitve o ustanovitvi občine Ankaran minilo še kar nekaj časa. To seveda ne vpliva na volitve v občino, kajti rok za razpis volitev so že tako zamudili, saj bi morala biti občina ustanovljena že do 8. marca," je dejal Popovič.

Gregor Strmočnik, pobudnik za ustanovitev občine Ankaran, je ob tem izrazil bojazen, da bi "zavedeni" svetniki z vetom uničili vsa prizadevanja pobudnikov občine za zaščito Ankarana, Valdoltre, Debelega rtiča in Lazareta.

Napisal je javno prošnjo, v kateri poziva k zavrnitvi predloga za sprejem odložilnega veta in zahteve za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Kot pravi, aktualna občinska oblast izvaja takšno prostorsko politiko, ki je v korist koprskih občinskih volivcev nosilcev javnih funkcij.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.