Slovenija
21 ogledov

Zbiranje podpisov za razpis novega referenduma

druzina protest Boštjan Tacol
Nova Slovenija je v sodelovanju s civilno iniciativo Za družino in pravice otrok danes začela zbirati podpise za razpis referenduma o včeraj sprejetem družinskem zakoniku. Pahor: Imam slutnjo.

"Imam slutnjo, kako se bodo odliočili ljudje na morebitnem referendumu, je o napovedi za zbiranje podpisov glede včeraj sprejetega družinskega zakonika dejal premir Borut Pahor. Opozarja pa, da se izid preveč pripisuje nepriljubljenosti aktualne vlade in da bi utegnil biti zakonik zavrnjen tudi v primeru nove vlade.

V Novi Sloveniji so pohiteli

V Novi Sloveniji in civilni iniciativi Za družino in pravice otrok so se odločili, da bodo danes začeli zbirati podpise za razpis referenduma.

Včerajšnje sprejetje zakonika je na tiskovni konferenci komentirala tudi predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. "Nova Slovenija se bo pridružila civilni iniciativi pri zbiranju podpisov za referendum, saj menimo da družinskega zakonika ne podpira veliko število državljanov. Nenazadnje je bilo podpisanih 65.000 podpisov proti družinskemu zakoniku.Poslanci bi morali bolj spoštovati voljo ljudstva. Trikrat smo že na referendumu povedali, da se ne strinjamo s predlaganimi zakoni, tokrat so opozorila prihajala že veliko prej. Že takoj pred napovedanim družinskim zakonikom v takšni obliki, smo povedali, da se z njim ne strinjamo, da želimo spremembe. To smo tudi pisno dali velikokrat ministrom, vladi, poslancem. In v primeru, da bi poslanci spoštovali to mnenje ljudi, bi bil to dober obliž na rano državljanom. Menim, da smo ranjeni od politike. To pa je še dodatna sol na čisto rano, kar se mi zdi škoda."


Ustavno sodišče v dobro otrok

Če bo podana pobuda o presoji ustavnosti referendumskega vprašanja, pa Novakova upa, da bo  ustavno sodiče zasčitilo referendum. "Menim, da ustavno sodišče ni v službi vlade in bo zaščitilo pravice otrok. Otroci so osebe, ki potrebujejo posebno zaščito in niso pravica nobenega,  tudi pravica manjšin ne. Meni, da bo ustavno sodišeč razsodilo v prid otrok."

Nesprejemljiv je tudi za civilno iniciativo, kjer opozarjajo, da je "družina kot skupnost moža, žene in otrok temeljna vrednota naše prihodnosti in največja otrokova korist". Da bo tako tudi ostalo, državljanke in državljane prosijo, da jim do torka pomagajo zbrati 2.500 podpisov.

 

Sprejetje razburilo nekatere poslance

Nasprotniki družinskega zakonika so že včeraj napovedali novo ofenzivo. Svetnik Rastislav Reven iz SDS-a bo prvopodpisani pod zahtevo za veto v državnem svetu. Če bo veto izglasovan, bodo morali poslanci o družinskem zakoniku znova glasovati in ga potrditi s 46 glasovi.

Poslanec SDS France Cukjati pa je včeraj povedal, da bodo naredili vse, da bodo o zakoniku odločali državljani. Več si lahko preberete tukaj.

Komentarjev 5
  • fa0a7ce203433202af605ede76abe9ca69c9f161 21:16 17.junij 2011.

    to ne bo zopet eden od referendumov, ampak bo odločal o prihodnosti obstoja našega naroda, zato moramo podpreti družino in naj bo naš ideal ne klasična družina, ampak družina, ki jo sestavljajo mama, oče in otroci in ne smemo se ...prikaži več več sklicevati, da obstaja več vrst družin, ne, družina je samo ena!!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:48 17.junij 2011.

    Teli NSi-jevci hočjo pozornost in publiciteto prdobit s takimi projekti,ki so že vnaprej obsojeni na propad,ravno tako,kot je propadla stranka SKD in njihovi črni nasledniki NSi pod vodstvom une črne vdove Dolinarce!

  • zigc0601 14:08 17.junij 2011.

    Oddam podpis proti vsakemu novemu referendumu, ki ga morajo PLAČATI DRŽAVLJANI!