Slovenija
26 ogledov

Zbirke iz depojev v muzejske vitrine

Prenova stavbe za Notranjski muzej je stala 2,3 
milijona evrov; slabo polovico Žurnal24 main
Odprtje novih prostorov. Notranjski muzej se končno seli na svoje, a ne kot samostojna ustanova.

Postojna. “Črne napovedi nekaterih se ne bodo uresničile. Muzej bo po dolgih letih pričakovanj končno dobil ustrezne prostore, veliko delo pa v prihodnje čaka strokovne delavce, ki bodo morali zbirke predstaviti obiskovalcem,” pred jutrišnjim slovesnim odprtjem novih prostorov Notranjskega muzeja Postojna pravi Brigita Kidrič, direktorica Zavoda Znanje Postojna, v sklopu katerega po novem 
deluje muzej.

Muzej, ki svojih razstavnih prostorov nima že od leta 1988, bo zaživel v stavbi nekdanje garnizije, ki jo je na občino prenesla vlada leta 2005, občina pa je poskrbela za njeno prenovo. Senco na za muzej pomemben dogodek pa meče zadnje dogajanje okrog ukinitve njegove samostojnosti in degradacije v organizacijsko enoto neznanega zavoda, kar je sprožilo nasprotovanje stroke in rojstvo civilne iniciative.

V zadnji so prepričani, da je šlo za neargumentirano “poniževalno in protirazvojno” ravnanje z muzejem – ki še vedno nima strokovnega vodje – ter njegovo škodljivo podrejanje kratkovidni občinski politiki, ki je potezo upravičevala z domnevno racionalizacijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.