Slovenija
34 ogledov

Zbližali stališča

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pogajalski strani zbližali stališča. Tujih zdravnikov, ki bi želeli delati pri nas, ni veliko. Razlog? Umetno zadrževanje, pravi eden izmed zdravnikov.

 

V anketi smo vas spraševali, ali menite, da bi morala vlada ugoditi zdravnikom.

V anketi vas je sodelovalo 710, 25 odstotkov vas je odgovorilo z da, 75 odstotkov pa vas meni, da vlada ne bi smela ugoditi zdravnikom.

Današnji sestanek predstavnikov vlade in Fidesa se je zavlekel v večer. "Delovni skupini ministrstva za zdravje in sindikata Fides sta danes zbližali stališča in jutri nadaljujeta pogovore," pa je bilo vse, kar so z ministrstva sporočili po sestanku

 

Leto in pol čakanja, da lahko začnejo delati
"Mislim, da je zelo veliko tujcev, ki bi prišli k nam delat, največ iz južnih držav, Češke in Slovaške. Vendar pa obstaja en problem − umetno zadrževanje. Zbornica zahteva, da opravijo nostrifikacijo svojih diplom, izpit iz slovenščine itd. Za opravljanje tega izpita je treba čakati leto in pol. Poznam primer ženske, ki čaka na izpit in ima datum šele naslednje leto. Če bi lahko prišli takoj, bi bilo drugače. Zdravniška zbornica ne pusti, da zdravniki ob opravljanju tega izpita delajo, niti pod mentorstvom. V tujini lahko delaš vsaj pod mentorstvom," pove dr. Aleksander Doplihar in na vprašanje, zakaj se naš postopek razlikuje od drugih držav, odgovori: "Mi delamo cirkus iz celotnega postopka. Zdravniki pri nas raje odpovedujejo del svojega dela (dežurno službo), kajti nihče ni podpisal pogodbe o dežurni službi, ampak je podpisal pogodbo o delu v neki ustanovi, ki pa vključuje tudi to." Na ministrstvu za zdravje so nam povedali, da so letos dobili le okoli pet elektronskih sporočil zdravnikov tujcev, ki so povpraševali po delu v Sloveniji.

Nekateri zdravniki preklice soglasij že umikajo. V sežanski bolnišnici in Psihiatrični bolnišnici Idrija so se za tak korak odločili vsi zdravniki. Več na tej povezavi.

Vprašanje osebne odgovornosti
Ob tem se poraja vprašanje, ali lahko govorimo o osebni odgovornosti zdravnikov. Več sogovornikov, zdravnikov ali funkcionarjev s področja zdravstva nam je odgovorilo pritrdilno. "Če bi pacient zato, ker je nekdo odklonil svojo dolžnost, nastradal, ga lahko toži. In če ga toži, bo zdravnik odgovarjal. V tem primeru se ne more skriti niti za sindikat niti za koga drugega. Zdravnik je dolžan nuditi potrebno zdravstveno pomoč. S tem, ko so preklicali dežurstva, so preklicali dogovor, ki so ga podpisali s pogodbo o zaposlitvi," pravi eden izmed zdravnikov. Nekateri so nam namignili celo, da je ravno primer Bora Nekrepa iz leta 2008 zdravnikom dal misliti, da so "nedotakljivi". Spomnimo, zdravnico, ki je bila vpletena v smrt Bora, sta doletela le javni opomin in trimesečno dopolnilno strokovno izobraževanje. Vprašanje glede osebne odgovornosti zdravnikov smo naslovili tudi na ministrstvo za zdravje, kjer so nam obljubili odgovor v naslednjih dneh.

Sicer pa za opravljanje zdravniškega dela pri nas veljajo drugačni pogoji za tujce iz držav članic EU in držav nečlanic. Najprej mora zdravnik dobiti licenco (dovoljenje za samostojno delo), ki jo podeljuje Zdravniška zbornica Slovenije in delovno dovoljenje (prek Zavoda za zaposlovanje). Poleg pogojev, določenih z delovnopravnimi in drugimi predpisi, mora zdravnik izpolnjevati še posebne pogoje, določene z Zakonom o zdravniški službi. Več si lahko preberete tudi na strani Zdravniške zbornice Slovenije.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.