Slovenija
5 ogledov

Žbogar: EU naj preloži pogovore s Hrvaško

samuel žbogar bobo t Žurnal24 main
Vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar je ob prihodu na zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju dejal, da bo treba pogajalsko konferenco s Hrvaško, napovedano za 27. marec, preložiti.
"Do takrat očitno ne bo dogovora o mediaciji," je slovenski zunanji minister povedal kolegom ob prihodu na zasedanje.

Samuel Žbogar © Žurnal24

 
Žbogar sicer od prihodnjih pogovorov s hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Jandrokovićem in evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom pričakuje prožnejše stališče Hrvaške glede končnega rezultata mediacije. "Z nekim pričakovanjem gremo v naslednji pogovor, da bo hrvaško stališče bolj fleksibilno, kar se tiče končnega rezultata mediacije," je dejal.

Hrvaška danes ni na dnevnem redu zasedanja zunanjih ministrov EU, na katerem je od Zahodnega Balkana samo Bosna in Hercegovina, vendar je srečanje šefov evropskih diplomacij spet priložnost za vodjo slovenske diplomacije, da kolegom ob robu pojasni, kako potekajo pogovori Slovenije, Hrvaške in Evropske komisije o pogojih za mediacijo.

"Govoril bom z več ministri ob robu zasedanja, tako da pojasnim, kje smo z mediacijo, in argumente, zakaj mislimo, da pogajalska konferenca konec meseca ni primerna oziroma zakaj bi jo bilo treba preložiti; ker do takrat očitno ne bo dogovora glede mediacije," je povedal minister Žbogar ob prihodu na zasedanje v Bruslju.

Slovenski in hrvaški zunanji minister, Žbogar in Jandroković, sta o pogojih za mediacijo minuli torek v Bruslju govorila z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom, vendar preboja še ni bilo in trojica se je dogovorila, da se kmalu spet sreča. Glavno odprto vprašanje je, kakšen naj bo rezultat mediacije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.