Slovenija
17 ogledov

Žbogar: Hrvaške ne bomo ovirali

Žbogar na nedavnem referendumu. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Zunanji minister Samuel Žbogar pravi, da Slovenija ne bo ovira pri odpiranju zadnjih treh poglavij v pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo. Verjame tudi v uspešno rešitev problema Ljubljanske banke.

Kot je Samuel Žbogar danes dejal v Luxemburgu, verjame, da bo problem Ljubljanske banke mogoče rešiti "v duhu sporazumevanja, ki je veljal med Slovenijo in Hrvaško v zadnjem letu".

Tri poglavja v pogajanjih z EU:
− o pravosodju,
− o skupni zunanji, varnostni in obrambni politiki
− o konkurenci.

 

Tri poglavja bi odprli 30. junija
Hrvaška računa na to, da bo konec junija odprla še zadnja tri preostala poglavja v pogajanjih z EU, za odprtje poglavij pa bo pomembno, kako bo glavni haaški tožilec Serge Brammertz na zasedanju zunanjih ministrov EU v Luksemburgu ocenil sodelovanje z Zagrebom.

"Brammertzova ocena je približno takšna, kot je bila že pred meseci, se pravi, da ni najbolj zadovoljen s sodelovanjem, predvsem kar se tiče topniških dnevnikov," je sicer danes ob prihodu na zasedanje dejal vodja slovenske diplomacije in dejal, da Slovenija ne bo ovirala Hrvaške.

Mi vsekakor ne bomo ovira pri tem.
Žbogar o tem, ali bo Slovenija ovirala odprtje poglavja po pravosodju

 

Na vprašanje, ali ima Slovenija še kakšne probleme glede odpiranja poglavij o zunanji politiki in konkurenci, je minister dejal: "Ne, mislim, da nimamo problemov."

Poglavje o skupni zunanji, varnostni in obrambni politiki bo verjetno šlo v proceduro na vlado še ta teden, potem pa v parlament. "Parlament si bo seveda vzel toliko časa, kot ga potrebuje, ampak upamo, da bo mogoče končati postopek ta mesec," je dejal.

Spomnimo. Prejšnji teden je uradni govorec slovenskega zunanjega ministrstva Milan Balažic dejal, da Slovenija ne bo pristala na zaprtje poglavja o konkurenci v hrvaških pristopnih pogajanjih, dokler ne bo rešeno tudi vprašanje spora glede nekdanje Ljubljanske banke in njenih varčevalcev na Hrvaškem. Kosorjeva pa je hrvaškim medijem dejala, da se je po referendumu slišala s Pahorjem in da "niti z eno besedo ni napovedal morebitne nove blokade" pristopnih pogajanj Hrvaške z EU zaradi vprašanja Ljubljanske banke. Več v članku Pahor se je opravičil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.