Slovenija
25 ogledov

Žbogar je razočaran

Žurnal24 main
Med novoimenovanimi veleposlaniki EU ni Slovencev. Samuel Žbogar razočarano v odzivu: zunanja služba ne izgleda ravno evropsko, izgleda bolj staroevropsko.

Visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je danes v Bruslju razkrila seznam 29 imenovanj na visoke položaje v evropski diplomatski službi. Med novoimenovanimi veleposlaniki EU v tretjih državah ni nobenega Slovenca.

Slovenija obžaluje, da je Ashtonova pokazala "premalo političnega posluha za interese manjših novih članic", je v odzivu na neimenovanje slovenskih dejal zunanji minister Samuel Žbogar. "Seveda bodo še novi krogi imenovanj, bodo še nove kandidature, tudi predlagali smo že odlične kandidate in jih bomo še v prihodnje in verjamem, da bomo v prihodnje tudi dobili svoje ljudi v evropski zunanji službi," je povedal in izpostavil, da gre za prva imenovanja in bi zato "pričakovali bolj transparentne odločitve". Pri tem je poudaril, da evropska zunanja služba, kot so jo začeli sestavljati, "ne izgleda ravno evropsko, izgleda bolj staroevropsko", saj so od novih članic samo tri države dobile svoje predstavnike.

Slovenija je spomladi vložila štiri kandidature za okoli 30 položajev vodij ali namestnikov vodij delegacij EU po svetu. V drugi krog izbirnega postopka sta se prebila dva slovenska kandidata, za položaja v Makedoniji in Albaniji, in Slovenija je računala na eno od teh mest. Položaj vodje predstavništva v Albaniji je, kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, zasedel Italijan Ettore Sequi, medtem ko je bil na čelo predstavništva v Makedoniji imenovan Danec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.