Slovenija
3 ogledov

Žbogar potrdil, da želi na Kosovo

Samuel Žbogar Dejan Mijović
Zunanji minister Samuel Žbogar je danes v Bruslju prvič uradno potrdil, da kandidira za vodjo urada EU na Kosovu. Minister meni, da lahko s svojimi diplomatskimi in političnimi izkušnjami pomembno prispeva k delovanju EU na Kosovu. Odločitev o tem, kdo bo novi predstavnik unije na Kosovu, pričakuje do konca januarja prihodnje leto.

"Lahko potrdim, da kandidiram, da sem se prijavil za razpis za vodjo urada, kot tudi za posebnega predstavnika EU na Kosovu," je povedal Žbogar ob prihodu na mednarodno konferenco o Balkanu v Bruslju.

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo tudi izbran, je dejal, da postopki tečejo in da bo o tem najprej odločala strokovna misija, nato pa visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton, ki bo imela zadnjo besedo.

Minister meni, da je dober kandidat. "Mislim, da lahko s svojim profilom, diplomatskim in političnim, pomembno prispevam k temu, kar mora EU v tem trenutku početi na Kosovu," je dejal.
Poleg tega je prepričan, da bi bilo njegovo imenovanje priznanje Sloveniji za vse, kar počne na Zahodnem Balkanu. "Pa tudi sam bi videl v tem velik izziv in priznanje," je še dodal.

Kdaj bo Ashtonova sprejela odločitev, je po njegovih besedah za zdaj nemogoče natančno napovedati. A sedanjemu začasnemu posebnemu predstavniku EU na Kosovu, Italijanu Fernandu Gentiliniju, so mandat podaljšali do konca januarja, tako da novo imenovanje pričakuje v tem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.