Slovenija
4 ogledov

Žbogar veleposlanik EU?

samuel žbogar Žurnal24 main
Zunanji minister Samuel Žbogar, ki opravlja tekoče posle, je najresnejši kandidat za veleposlanika EU na Kosovu.

Z njegovim imenovanjem bi Slovenija dobila prvi visoki položaj v evropski diplomatski službi (EEAS) pod vodstvom visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton. Če bo izbran, bo Žbogar položaj na Kosovu prevzel konec januarja, ko bo zdajšnjemu začasnemu vodji, ki je iz Italije, potekel mandat.

Na MZZ Žbogarjeve kandidature – postopek se je šele začel – ne komentirajo, neuradno pa je dobil nekaj ponudb za službo na Zahodnem Balkanu, še poroča TV Slovenija.

V tiskovni službi Ashtonove so za STA nocoj povedali, da informacije o kandidaturi Žbogarja ne morejo potrditi, da je postopek še v teku in odločitev o imenovanju še ni bila sprejeta. Pojasnili so še, da novi vodja urada EU na Kosovu še ni imenovan, ko bo, pa ga bodo uradno javno predstavili, kar bo predvidoma v prihodnjih tednih.

Sicer pa so evropski diplomatski viri iz članic unije, ki so želeli ostati neimenovani, potrdili, da se je Žbogar prijavil in da je v ožjem izboru. Na to, da je Žbogar najverjetnejši veleposlanik EU na Kosovu, je na predvolilnem soočenju na Pop TV namignil tudi Borut Pahor.

Iskanje tihega soglasja Srbije

Gre za zelo občutljiv položaj, glede katerega bo unija iskala vsaj tiho soglasje Srbije. Slovenija se že nekaj časa omenja kot država, ki želi položaj vodje delegacije na Kosovu. Kot slovenskega kandidata za vodjo pisarne EU na Kosovu se je sprva omenjalo veleposlanika v Berlinu Mitjo Drobniča.

Slovenci v prizadevanjih za imenovanja na najvišje položaje v EEAS doslej niso bili uspešni in jih tako med vodji delegacij še ni. Poleg Slovenije sta brez položaja v skupni zunanji službi le še Malta in Ciper.

Komentarjev 1
  • privat 19:37 26.november 2011.

    ima pameti..upam da ve kako z srbskimi teroristi??