Slovenija
33 ogledov

Zbolelo več žensk

Enake ambulante namerava onkološki inštitut odpreti tudi v nekaterih drugih zdra Žurnal24 main
Rak dojke. Pregledi po zdravljenju na Metelkovi.

S 1. februarjem bo v Zdravstvenem domu Ljubljana na Metelkovi ulici začela delovati ambulanta za kontrolne preglede bolnic po končanem zdravljenju raka dojk. Tako bodo razbremenili ambulante na onkološkem inštitutu (OI), saj se število žensk z rakom dojke in posledično tistih, ki hodijo na preglede, povečuje.

Letos pregled za 25 tisoč žensk
Ambulanta bo delovala enkrat na teden, takrat bodo pregledali od 20 do 25 žensk, tja pa jih bodo preusmerjali postopoma. “Zdaj še ni pogojev, da bi preselili vse,” je dejala Simona Borštnar, vodja mamarnega tima na OI. Dodala je, da bodo v ambulanti ženske pregledovali strokovnjaki, zato ni skrbi, da bi bila oskrba slabša. S selitvijo bodo zmanjšali tudi stroške, katerih višina pa je odvisna tudi od števila pacientk. Z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije se bodo o tem dogovorili v dveh tednih, obvestilo o novi ambulanti pa bodo pacientke dobile ta teden.

Od leta 1997 do leta 2007 se je število odkritih primerov raka dojke povečalo za 23 odstotkov, je povedal Janez Žgajnar, strokovni direktor OI. Letos bodo v sklopu državnega programa presejanja za raka dojk Dora predvidoma pregledali 25 tisoč žensk, raka pa povprečno odkrijejo pri odstotku pregledanih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.