Slovenija
3 ogledov

Zbor delavcev ob kresovih

V Mariboru bo 1. maja ob 16. uri na tržnici spregovoril predsednik države Danilo Žurnal24 main
Prvi maj. Na predvečer praznika bodo zagoreli kresovi, sindikalisti pa opozorili na socialne pravice.

Podravje. “Prvomajske prireditve so priložnost, da ljudi opozorimo, da je treba zaščititi socialne pravice in ohraniti socialno državo,” pravi Jože Türkl, sekretar Zveze svobodnih sindikatov Pomurja, kjer bo največje kresovanje v murskosoboškem mestnem parku. “Za otroke pripravljamo gledališko predstavo, prišel bo tudi čarodej. Med postavljanjem mlaja bo prostor okoli njega zaradi varnosti zagrajen,” napoveduje.

Za kres smo navozili več kot 50 kubičnih metrov lesa in šibja; prižgali ga bomo, ko se stemni,” pove Samo Papež iz Turističnega društva Radvanje, ki pripravlja kresovanje na nekdanjem strelišču. Na tem se vsako leto zbere več kot dva tisoč ljudi, za njihovo varnost pa bo letos skrbelo okoli 20 varnostnikov, rediteljev in gasilcev. “Cene hrane in pijače bodo zmerne, takšne, kot so v radvanjskih gostilnah,” dodaja Papež. Gnečo pričakujejo tudi v Koblarjevem zalivu, kjer bodo zbrane zabavali Viničarji, prižigu kresa pa bo sledil ognjemet.

V Celju bo že tradicionalno kresovanje na Celjski koči. Zabava s skupino Lipovšek se bo začela ob 19. uri, ob 21. uri pa bodo prižgali kres. “Za vse adrenalinske navdušence pripravljamo nočni bobkart,” vabi Matic Leskovšek, vodja turizma.

Nekaj posebnega bo kres na Ptuju, saj ga bodo že drugo leto zapored prižgali na vodi. Osrednja proslava v pristanišču Ranca ob Ptujskem jezeru se bo začela ob 19. uri s skokom padalcev. “Pričakujemo okoli dva tisoč ljudi, ki jih bo zabavala skupina RockArt,” pravi Emil Mesarič, predsednik Brodarskega društva Ranca Ptuj.

Vsi Ravenčani pa bodo danes, kot pravijo v turističnoinformacijskem centru, kresovali na Javorniku, kjer pripravljajo tudi ognjemet, igral pa bo ansambel Spomin.

Na kresovanju pod Kremžarjevim vrhom v Črni na Koroškem pa bo zbrane nagovorila delavka Preventa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.