Slovenija
16 ogledov

Zbrali 150 kilogramov plastičnih vrečk

Vrečka je lahko tudi nevarna. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Organizatorji projekta Vrečka na vrečko zbrali 150 kilogramov vrečk.

Ob evropskem tednu brez odpadkov so organizatorji projekta Vrečka na vrečko v tednu dni zbrali okoli 150 kilogramov plastičnih vrečk, je ob današnjem sklepnem dogodku za STA pojasnila Polonca Štritof iz društva Ekologi brez meja.

Izkazalo se je, da ljudje že dobro poznajo projekt Vrečka na vrečko, je dejala Štritofova in dodala, da so v okviru projekta zbrali okoli 150 kilogramov plastičnih vrečk. Vrečke še vedno lahko oddate do jutri na tržnici v ljubljanskem BTC in na ljubljanski osrednji tržnici, ob tem pa še na knjižnem sejmu, ki se med 23. in 27. novembrom odvija v Cankarjevem domu.

Opozarjajo na problem prekomerne uporabe vrečk

Namen projekta Vrečka na vrečko, v okviru katerega je v prestolnici že drugo leto potekala vrsta aktivnosti, je sicer javnost prek združevanja umetnosti in varstva okolja opozoriti na problem prekomerne uporabe plastičnih vrečk in plastenk ter ljudem pri preprečevanju nastajanja odpadkov ponuditi ustvarjalne rešitve.

Partnerji projekta Vrečka na vrečko so Ekologi brez meja, ekološko društvo Eco Vitae, umetnik The Miha Artnak, oblikovalski studio Lukatarina ter soorganizatorji projekta Nataša Zuljan, Marko Orel in Študentska hiša SRCe. Partner fotonatečaja Vrečka na veji je še Ekomagazin.si.

Pripravili različne dejavnosti

Največ zanimanja je bilo sicer po besedah Štritofove za delavnici, na katerih se organizatorji v sodelovanju s Kralji ulice brezdomce učili, kako si lahko hitro in brez stroškov sami naredijo spalno vrečo. Veliko pozornost je vzbudil tudi današnji sklepni dogodek - ulično-glasbeno-umetniški spektakel na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Na njem sodelujejo tudi umetniki, in sicer s predstavitvijo izdelkov iz odpadne embalaže.

S tem pa organizatorji projekta še ne bodo povsem zaključili. Med drugim namreč načrtujejo odprtje razstave fotografij s fotonatečaja Vrečka na veji v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Nadaljevali bodo tudi z zavzemanjem za povišanje okoljskih dajatev na plastične vrečke. Ministrstvo za okolje in prostor se je sicer s tem predlogom v preteklosti strinjalo, a do njegove zakonske uresničitve še ni prišlo. Kot je menila Štritofova, je temu botrovalo nasprotovanje proizvajalcev vrečk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.