Slovenija
1 ogledov

ZDA niso prisluškovale Sekolcu!

Navijači ZDA na svetovnem prvenstvu žensk EPA
ZDA niso odgovorne za vohunjenje nekdanjemu slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in slovenski agentki Simoni Drenik, pravi ameriški diplomat Hoyt Yee.

Namestnik pomočnika ameriškega državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Yee je spomnil, da Slovenija in Hrvaška nista le zaveznici in članici EU, ampak sta tudi sosedi. "Seveda se ne strinjata vedno o vsem - nobeni sosedi se nikoli ne strinjajo o vsem - vendar so odnosi med njima močni," je povedal.

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so po njegovem mnenju pomembni tudi za širšo regijo. "Zelo pomembno za regijo je, da sta ti dve državi, ki sta najbolj napredni v regiji, še naprej dejavnik stabilnosti in gospodarske rasti v regiji," je dodal.

Absolutno nismo mi vohunili!

Glede spora o meji med Slovenijo in Hrvaško je dejal, da ne gre za edini mejni spor v regiji. "Mejne spore imamo po celotni Jugovzhodni Evropi," je povedal. Ponovil je prepričanje ZDA, da lahko Ljubljana in Zagreb najdeta rešitev in pot naprej. "Nismo ne na strani ene ne na strani druge vlade," je povedal in dodal, da ne zagovarjajo nobene specifične rešitve.

"Obe strani pozivamo, naj sodelujeta in najdeta rešitev za spor o meji. Prepričani smo, da to lahko storita. To sta državi, ki sta v preteklosti rešili še hujše probleme," je dejal.

Na vprašanje, ali so ZDA odgovorne za vohunjenje Sekolcu in Drenikovi, je odgovoril zelo jasno in odločno: "Ne, absolutno ne." Kot je povedal, ni za to nobene podlage, prav tako ni v interesu ZDA, da bi sprožile spor med dvema zaveznicama v Natu.

"Prav nasprotno. Naš cilj v regiji in Natu je, da okrepimo sodelovanje in spodbujamo harmonične odnose med zavezniki," je dejal in dodal, da ni ničesar, na čemer bi lahko utemeljili domnevo o prisluškovanju ZDA Sloveniji, razen čiste domišljije.

Obletnica 11. septembra | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Yee odnose med Slovenijo in ZDA sicer ocenjuje kot odlične. "Imamo zelo tesne, konstruktivne in produktivne odnose," je dejal. Spomnil je, da sta državi zaveznici v Natu in da sodelujeta pri reševanju vprašanj v regiji ter mednarodnih vprašanj.

Državi sodelujeta tudi na gospodarskem področju. Veliko ameriških podjetij je prisotnih v Sloveniji, nekateri ameriški investitorji pa bi radi svojo prisotnost v naši državi še okrepili, je dejal Yee in spomnil, da v Sloveniji poteka proces privatizacije.

Ko mednarodna poslovna skupnost vidi, da privatizacija napreduje, da je boj za podjetja pravičen in odprt, da je poslovno okolje konkurenčno, bodo prišli vlagatelji, bodisi prek privatizacije bodisi prek greenfield investicij, je dejal.

Za vlagatelje ključna predvidljivost

"Za ameriška podjetja je zelo pomembna predvidljivost na davčnem in zakonodajnem področju, pomembna sta močno sodstvo in možnost reševanja sporov. To je pomembno za podjetja. Slovenija je v minulih letih zelo napredovala, z dodatnim izboljšanjem pa bo prišel še dodaten posel," je povedal.

Dotaknil se je tudi odnosov med Slovenijo in Rusijo. Kot je dejal, imajo vse države suvereno pravico, da odločijo, s katerimi državami bodo imele odnose. "Slovenija ima seveda pravico, da ima odnose z Rusijo, kot jih imajo tudi ZDA," je dejal.

ZDA pa si želijo, ne le v primeru Slovenije, ampak vseh držav v Evropi, da še naprej izkazujemo solidarnost z Ukrajino. "Rusija podpira separatiste v Ukrajini na način, ki zelo destabilizira razmere, ki je zelo agresiven in je v nasprotju z vsem, za kar si prizadevata Nato in EU," je dejal.
Zelo pomembno se mu zdi, da še naprej vztrajamo pri uresničevanju dogovorov iz Minska. Rusija se je zavezala k uresničevanju teh dogovorov, vendar jih po mnenju ZDA ne uresničuje, je dejal.
"Pomembno je, da Rusiji v besedah in dejanjih jasno pokažemo, da smo zavezani podpori Ukrajini, njeni suverenosti in ozemeljski celovitosti, da odločno vztrajamo pri uresničevanju sporazumov iz Minska in da Rusiji ne damo nobenega signala, da razmere obravnavamo kot normalne in da bi bil morda čas, da se vrnemo na stara pota," je poudaril.

Obnašanje Rusije je nesprejemljivo

Tega, kar počne Rusija, po njegovem mnenju ne bi smela sprejeti nobena evropska država. "Iz slovenskih izjav, vključno z izjavami premierja Mira Cerarja, je razvidno, da Slovenija podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, da ne sprejema tega, kar Rusija počne v Ukrajini. Slovenija podpira sankcije proti Rusiji s ciljem, da bi jo prepričali, da ne more še naprej destabilizirati Ukrajine," je dejal.

ZDA tako ne nasprotujejo trgovinskim ali političnim odnosom z Rusijo, zelo močno pa podpirajo solidarnost z Ukrajino, s čimer bi Rusiji zelo jasno pokazali, "da ne more nadaljevati s tem, kar počne v Ukrajini" , je sklenil Yee.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • dragec 16:49 01.september 2015.

    Mi smo amerima prvi in pravi ritolizniki

  • mph 12:52 01.september 2015.

    Kaj samo roko, niti, če jih najdeš cele v žaklu. Se vedno v takih primerih delajo "Francoze".

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:05 01.september 2015.

    Če je to res kar govorite Američani potem lahko pričakujemo da Hrvaška ne bo nerazumno podpirala trgovskega sporazuma z ZDA ki ji bo odžiral delovna mesta in omogočal da podjetja tožijo državo zaradi sprejema zakonov ki povečujejo varnost potrošnikov in ...prikaži več zmanjšujejo dobiček. Če pa ste Hrvaški naredil uslugo se pa ve da vam bo v zadnjico lezla. Bomo vidl.