Slovenija
21 ogledov

ZDA: Zanikajo kajenje med nosečnostjo

nosečnost, nosečnica Žurnal24 main
Najnovejša raziskava razkriva, da ena od štirih žensk v ZDA zanika kajenje med nosečnostjo. Številka je lahko pri ženskah, ki so v zgodnjih dvajsetih letih, še višja.

V Združenih državah Amerike je kajenje med nosečnostjo eden izmed najpogostejših vzrokov za smrt novorojenčkov, je v poročilu raziskave zapisala Patricia Dietz iz oddelka za porodničarstvo na Centru za bolezni in preventivo v Atlanti.

Dietzova je s študijo želela oceniti, koliko žensk v starosti med 20 in 44 let je kadilo med nosečnostjo. Do rezultatov je prišla tako, da je vzela krvne vzorce žensk in merila raven kotinina (stranskega produkta nikotina). Kri je tako vzela 994 nosečnicam in 3203 ženskam, ki niso bile noseče.

Nosečnica na dan v povprečju pokadila 11 cigaret
13 odstotkov nosečnic in 30 odstotkov ženske, ki niso bile noseče, je bilo aktivnih kadilk. Noseča ženska je na dan pokadila v povprečju 11 cigaret, medtem ko je ženska, ki ni bila noseča, v povprečju pokadila 14 cigaret na dan.

Raziskava je tudi pokazala, da je več nosečnic kot žensk, ki niso bile noseče, zanikalo kajenje. Slednjega je tako zanikalo 23 odstotkov nosečnic, med ženskami, ki niso bile noseče, pa je bilo takih samo devet odstotkov.

"Lažnivk" je lahko še več
Znanstveniki ob tem domnevajo, da je takšnih nosečnic, ki zanikajo kajenje, še več, saj telo nosečnice hitreje absorbira kotinin. Sicer pa je bilo največ "lažnivk" starih med 20 in 24 let, ki so bile zdravstveno zavarovane s strani države in so imele manj kot srednjošolsko izobrazbo.

Pomembno vlogo pa ima pri tem tudi rasna pripadnost. Med ženskami, ki so kajenje zanikale med nosečnostjo, je bilo več temnopoltih. Med ženskami, ki niso bile noseče, pa je bilo prav tako več temnopoltih ženske in žensk z južnoameriškimi koreninami.

Kot je še Dietzova zapisala v ameriški reviji za epidemiologijo, bi lahko rezultati študije prinašajo pripomogli k boljšemu razumevanju vpliva kajenja na razvoj otroka med nosečnostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.