Slovenija
4 ogledov

'Zdaj je čas za optimizem'

danilo_turk_070109_boob
1/2
Žurnal24 main
Predsednik Danilo Türk je pojasnil, da si mora Slovenija pred odgovorom na zadnji predlog evropskega komisarja Ollija Rehna o reševanju spora o meji med Slovenijo in Hrvaško vzeti čas za premislek.

Predsednik dr. Danilo Türk je pojasnil, v katero smer gredo razmišljanja o dopolnilih, in da je potrebno proučiti, kako je besedilo formulirano v pogledu uporabnega prava. Na vprašanje, koliko je vključen v sam proces, je odgovoril: "Jaz spremljam delo naše diplomacije in naša diplomacija dela dobro. Diplomacija ne odloča, politične odločitve so stvar političnih dejavnikov v Sloveniji. Ko gre za ključne odločitve, so te stvar državnega zbora, in ko bo prišel čas, bo državni zbor o tem odločil."


Premier Borut Pahor je na današnji tiskovni konferenci poudaril, da Slovenija podpira širitveni proces Evropske unije. Zadnji predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna o reševanju slovensko-hrvaške mejne problematike pa bo Slovenija dopolnila.

''Slovenija si bo vzela določen čas za intenzivne konzultacije, raje naj bo eno posvetovanje več kot eno premalo. Pri tem vprašanju je soglasje malo verjetno, kljub temu se je treba intenzivno pogovarjati in poskusiti najti pravo rešitev. Vendar je, kot rečeno, konsenz malo verjeten,'' je še dejal Pahor. Zdajšnje dogovarjanje je premier označil za edini resen poskus rešitve težave meje. Vsak tak poskus je tveganje in odločitev, ''ali je tveganje razumno, bo sprejel sam" .

Pahor se bo danes na vrhu ustanovitve Vzhodnega partnerstva v Pragi o problematiki pogovarjal še z drugimi predstavniki Evropske unije.



Včeraj brez dogovora
Včeraj so sicer o Rehnovem predlogu razpravljali premier in predsedniki parlamentarnih strank, vendar sestanek ni prinesel dogovora. Že včeraj pa je premier poudarjal, da je usklajena že večina stališč.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.