Slovenija
18 ogledov

Zdaj je najbolj rizičen čas za požare

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Samo v zadnjem dnevu so gasilci zabeležili štiri požare na prostem oziroma v naravi. "Zdaj je zagotovo bolj rizičen čas kot sicer, ker je bolj suho in vroče," svari gasilec Viktor Svetlin.

Kot pravi Viktor Svetlin iz Centra požarne varnosti Domžale, imajo gasilci največ dela spomladi in v času poletnih počitnic. "Poleti je požarov več, ker imajo otroci več časa in se igrajo ter radi kaj zakurijo. Zdaj, ko je vse suho, še raje kaj zagori. Če dodamo še veter, so tu idealni pogoji."

Naj imajo ljudje ogenj za tja, kjer mora biti – za v peč in podobno. Za cigarete so tu pepelniki, ne narava.
Viktor Svetlin

"Ni normalno, da vržeš ogorek v naravo"
Med najpogostejšimi vzroki za požare v naravi navaja "pregrevanje, zažiganje kakšnih odvrženih stvari v naravi, veliko pa je tudi odvrženih cigaretnih ogorkov. Drugod po svetu to kaznujejo, pri nas pa še nismo dvignili kazni za to. Pri nas samo vsem davke dvigujejo, namesto da bi raje od takih pras*** pobrali davke! Pa saj to ni normalno, da se nekje pelješ in vržeš ogorek v naravo; to pomeni, da živ ogenj ven mečeš. In ko ljudje kje na prostem kurijo, se zanesejo na to, da bo ogenj sam ugasnil, zato odidejo, a stvar uide izpod kontrole."

Zdaj je zagotovo bolj rizičen čas kot sicer, ker je bolj suho in vroče.
Viktor Svetlin

Le malo zapiha in že gori
Zato tudi svetuje: ne onesnažujte narave s steklenicami, ne odmetavajte ogorkov in ne kurite na prostem. "Če pa že karkoli kurijo, naj pogasijo za seboj žerjavico, preden odidejo stran. Ne si reči 'saj bo, saj bo'. Veter lahko le malo zapiha in že gori."

Trenutno imajo v domžalski enoti sicer največ opravka s prometnimi nesrečami, med požari pa jim predstavljajo preglavice manjše nezgode v garažah in stanovanjih. Z naravnimi požari se največkrat ubadajo gasilci na Primorskem. "Tam je vsako leto pestro. In menim, da so cigaretni ogorki tu velik povzročitelj," je prepričan Svetlin.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.