Slovenija
4 ogledov

"Zdaj je pa dovolj!"

Višje plače so sindikati zahtevali že na demonstracijah 17. novembra 2007. (Foto
1/22
Žurnal24 main
Po državah Evropske unije danes množični protesti proti varčevanju.

Po državah Evropske unije (EU) bodo danes potekali protesti proti varčevalnim ukrepom, ki jih je pod sloganom "Zdaj je pa dovolj!" pripravila Evropska konfederacija sindikatov (Etuc). Tudi v Sloveniji bo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) vlado pozvala, naj med prednostne naloge uvrsti zaposlovanje in socialno pravičnost.

Evropski svet bo na zasedanju 1. in 2. marca predvidoma sprejel novo mednarodno pogodbo, tako imenovani fiskalni pakt, ki bo zasidral stroge varčevalne ukrepe in proračunsko disciplino v pogodbe o EU. Po mnenju evropskih voditeljev gre za enega ključnih delov odgovora na sedanjo finančno in gospodarsko krizo.

Prepričani, da obstajajo druge poti

Evropski sindikati so na drugi strani prepričani, da strogo varčevanje ni prava pot iz krize. "Obstajajo alternative tej politiki, ki dajejo v ospredje naložbene spodbude in zaposlovanje," so pred Evropskim dnevom akcije sporočili iz ZSSS. Ob tem poudarjajo, da evropski voditelji predlogov sindikatov za reševanje krize ne upoštevajo. Za zaposlovanje in socialno pravičnost se bodo zato sindikalisti zavzeli z akcijami po vsej Evropi.

Delavske plače niso ovira

Pri akciji sodeluje tudi ZSSS. Priredili so izredno konferenco novinarskih sindikalnih zaupnikov. Dušan Semolič, predsednik ZSSS, je med drugim poudaril, da "delavske plače niso ovira za gospodarski razvoj".

Sprejel jih je že premier Janez Janša, ki se bo na njihove pobudeodzval pisno.

 

Komentarjev 2
  • vidra 21:47 29.februar 2012.

    Semolič,Štrukelj in še kakšen "sindikalist",ne norčujte se iz članstva.Kje ste bili od leta 2008. do konca prejšnjega leta.Ni vas bilo.Organizacije demonstracij pa po vaše niso bile potrebne,ker so bili na oblasti nekakšni kvazi levičarji(ki so sramota marksizmu).Včlanstvusindikata smo pripadniki ...prikaži več različnih pogledov ,ne samo murgeljskih.Zato bi se zamislil nad pozivom nekakšnih demonstracij,ki so preveč očitno ideološke.

  • privat 19:44 29.februar 2012.

    no zdaj je pa dost...daj še meni malo blaginje,drugač se malo upremo..dost se tok ne upamo!! Koga boga ta sindikat predstavlja?? Čredo??Cepce??