Slovenija
5022 ogledov

Zdaj je pravi čas, da se znebite nadloge

Sršenje gnezdo Bralec
So mrzli meseci pravi čas, da se znebite nadloge? Tako odgovarja strokovnjak.

Bralec nam je poslal video posnetek (glej vdelano povezavo), s katerega je razvidno, da je našel in odstranil izjemno veliko sršenje gnezdo. "Odstranjevanje gnezd v tem času je varno, saj so prazna. Pri sršenih namreč prezimijo samo v zadnjem letu izlegle matice in sicer ne v gnezdu, gnezdo pa jeseni propade (matice naslednje leto zgradijo nova gnezda). Gnezda so narejena iz materiala podobnega papirju," nam je zaupal dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo.

Če se boste odločili, da odstranite gnezda, ki so jih v preteklem letu izdelali sršeni ali ose, pa je po odstranitvi treba z gnezdom ravnati ustrezno, in sicer ga je potrebno odložiti v ustrezen zabojnik. "Gnezdo, ki je odmrlo po naravni poti, lahko damo na kompost oziroma ga odložimo med biološke odpadke," nam je še zaupal Bevk. 

Ker so tem času gnezda prazna, je sedaj idealna priložnost, da se znebite nadloge. Precej bolj nevarno je takšno početje v mesecih, ko v gnezdih gnezdijo sršeni. Strokovno-raziskovalni sodelavec Nacionalnega inštituta za biologijo tako opozarja, da je odstranjevanje naseljenih gnezd lahko nevarno, zato naj se ga loti le izkušena oseba oziroma služba. "Odstranjevanje živih gnezd, če ni res nujno, sicer odsvetujem. Sršeni so namreč izjemni plenilci žuželk, tudi takih, ki v kmetijstvu lahko delajo škodo, in preprečujejo, da bi se preveč namnožile," je opozoril in dodal, da sršeni načeloma niso agresivni razen, če jih zmotimo pri samem gnezdu. "V nekaterih državah, npr. v Nemčiji, so zaščiteni, nekateri pa jim zaradi koristnosti na vrtovih celo postavljajo posebne gnezdilnice," je izpostavil Bevk. 

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 12:44 07.februar 2023.

    Da ti ravno pred nosom naredijo gnezdo,se ga znebiš,drgač pa pusti ,sršeni ti nič nočejo.