Slovenija
58094 ogledov

Tako je Janez Janša čestital Robertu Golobu ob izvolitvi za predsednika vlade

Robert Golob Državni zbor / Matija Sušnik
Državni zbor je na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade.

Golob, ki ga je na tajnem glasovanju podprlo 54 poslancev, se je v izjavi za medije po izvolitvi na mesto predsednika vlade zahvalil volivcev in volivkam, ki so se aprila "množično" odpravili na državnozborske volitve in oddali svoj glas za stranko Gibanje Svoboda.

"Kot rezultat teh glasov smo dobili jasen mandat, kakšno Slovenijo si naši ljudje želijo," je prepričan novi predsednik vlade. Kot poudarja, sprejema odgovornost, da bodo ljudem zgradili Slovenijo, kot si jo želijo.

Kljub temu, da mandat nastopa v "neprijaznih okoliščinah" ne samo za Slovenijo, ampak tudi v svetovnem merilu, Golob verjame, da je obkrožen z odlično ekipo sodelavcev, ki bo kos prihajajočim izzivom.

Golob je tako v DZ že vložil listo ministrskih kandidatov, zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi DZ se bodo po njegovih besedah začela v soboto oziroma ponedeljek. Cilj bodočih vladnih strank Gibanje Svoboda, SD in Levice še vedno ostaja vlado sestaviti do 3. junija. Po zadnjih informacijah bi tako, če na zaslišanjih ministrskih kandidatov ne bo večjih presenečenj, DZ lahko o novi vladi glasoval že v sredo.

Poslanci sicer glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja

Tega, kdo bo sestavlja ožjo ekipo kabineta predsednika vlade, Golob danes še ni želel komentirati, saj da se bo temu vprašanju zares posvetil šele v četrtek.

Ključne prioritete vlade pa bodo v prvih mesecih priprave na jesen, med drugim Golob izpostavlja pripravo izhodne covidne strategije in pripravo na spopadanje z energetsko in prehransko draginjo. Ob tem se bodo pripravljali tudi na razvojne projekte, ki jih želijo zagnati jeseni, napoveduje Golob.

Koalicijski trojček Gibanje Svoboda, SD in Levica bo sicer zaradi predloga za posvetovalni referendum na zakon o vladi, ki ga je v parlamentarni postopek vložila SDS, vlado najprej sestavila po aktualni sestavi resorjev. Reorganizacija vlade pa bo nato po Golobovih besedah namenjena temu, da vlado organizirajo tako, da bo podpirala vse razvojne iniciative, ki jih načrtujejo.

Golob je sicer v nagovoru DZ po izvolitvi dejal, da bo hvaležen tudi vsem, ki se jim bodo "pridružili kasneje". Kot je pozneje pojasnil, je tako želel pokazati, da tudi v politiki obstaja možnost kulturnega dialoga. "Če se bomo znali spoštljivo nagovarjati tudi takrat, ko se ne bomo strinjali, lahko naredimo velike korake," je prepričan. V razpravi o kandidatu za mandatarja je bilo namreč po njegovi oceni podanih "nekaj zanimivih iniciativ ene izmed opozicijskih strank".

Janša čestital Golobu

Premier Janez Janša, ki vodi vlado zadnji dve leti, je na Twitterju čestital svojemu nasledniku Robertu Golobu ob izvolitvi za mandatarja. "Naj bodo dejanja v skladu z današnjimi obljubami in ne v skladu z včerajšnjo koalicijsko pogodbo," je ob tem zapisal.

Janez Janša | Avtor: Profimedia Janez Janša Profimedia

Predsednik SDS Janša je bil za mandatarja izvoljen 3. marca 2020, po odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja in posledičnem padcu vlade. Podprlo ga je 52 poslancev, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Njegova vlada je prisegla 13. marca, trenutno pa opravlja tekoče posle. Mandat ji je namreč prenehal z ustanovno sejo DZ po volitvah 13. maja.

 
Komentarjev 55
 • Avatar Leon
  Leon 19:53 26.maj 2022.

  Kako je Pahor čestital Janši na sedmini? https://insajder.com/slovenija/tolazba-za-janeza-iz-predsedniske-palace-pahorjevo-darilo-obsojenemu-jansi-sedmina-sds

 • Ender3 11:15 26.maj 2022.

  Ivek je, končno nekomu, ki je resnično zmagal uspel čestitati.. Pohvalno, ni kaj....

 • Plavi-mil 10:03 26.maj 2022.

  Eden in edini mu je "čestital" mogoče dobi še kakšno čestitko iz Severne Koreje in Venezuele, ostali svet ga je dal na stranski tir, do danes ni še nobena čestitka iz tujine prišla, malo se zamislite, kaj ste izvolili, verjetno ...prikaži več je že polovici žal, ker boste ostali brez premoženja, na žalost tudi mi, kateri ga nismo volili.