Slovenija
4268 ogledov

Januarja bi se moral račun za elektriko zvišati za 30 odstotkov, tako je ukrepala vlada

elektrika Profimedia
Dobra novica tudi za vse, ki se ogrevate na plin: Zimske položnice bodo za petino nižje glede na trenutno veljavne cene.

Po izteku trenutne regulacije konec letošnjega leta bi se januarja 2024 glede na mesec pred tem račun za elektriko povprečnega gospodinjstva zvišal kar za 30 odstotkov, poudarja minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer: "Zato se je vlada odločila za podaljšanje regulacije za najranljivejši del prebivalstva. Tržne cene niso omogočale cen, ki bi bile nižje od zamejenih."

Ob postopni odpravi regulacije želi vlada pospešiti tudi varčevanje elektrike. Enaka cena omejena navzgor, tako kot doslej, bo veljala le za 90 odstotkov porabe, za 10 odstotkov vam bodo dobavitelji zaračunali tržno ceno. "Odjemalec bo imela na računu ločeno prikazano in navedeni obe ceni. Končni račun povprečnega slovenskega porabnika se bo glede na simulacije zvišal za 3,7 odstotka oziroma 2,64 evra," pojasnjuje Kumer.

Regulacija bo veljala za gospodinjske odjemalce in za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb za celo leto 2024. Vlada ocenjuje, da bo to imelo dva pozitivna učinka: Ljudem bodo pomagali in jih razbremenili pritiska višjih cen elektrike, drugi pozitiven učinek je makroekonomski, saj bo pripomogel k umirjanju inflacije.

Vlada je določila tudi najvišjo drobnoprodajno ceno zemeljskega plina za gospodinjstva, ki pa bodo veljala le za čas zime od 1. januarja do 30. aprila 2024. "Predvideva se, da se bodo razmere na trgu zemeljskega plina v prihodnjih mesecih zaostrile zaradi razmer na Bližnjem vzhodu. Vlada želi s preventivnim zamejevanjem cen gospodinjstvom zagotoviti stabilne cene. Končni računi za gospodinjstva se bodo s tem ukrepom glede na trenutne cene znižali za okoli petino."

biznis04.09.08...Pipeline carrying crude oil to the refinery....plinovod...foto: | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 5
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:45 19.oktober 2023.

    Ma meni se zdi, da je položnica vsak mesec malo višja pa naj levi ali desni nižajo, zamrzujejo ali kaj jaz vem kaj še.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 17:16 19.oktober 2023.

    Pri Janši bi se morali sedaj že drugič cepiti, da bi šli lahko v banko dvignit posojilo za plačilo štroma..

  • Avatar R_D
    R_D 17:01 19.oktober 2023.

    Slovenski Musk je našo elektriko iz NEK-a za par let v naprej prodal za 50€, zdaj pa jo kupujemo po 2, 3 ali celo 4 kratni ceni. Najbolj pomembno pa je da trenutno prišparate 10€ na dodatnem zavarovanju.