Slovenija
10517 ogledov

Zdaj je uradno: Učitelji so dosegli svoje!

Učiteljica v razredu
Vladna pogajalska skupina in predstavniki Sviza so na današnjih pogajanjih parafirali stavkovni sporazum, v četrtek bo o njem odločal še glavni stavkovni odbor sindikata. Zadovoljstvo z doseženim sta po pogajanjih izrazila minister Igor Papič, ki je vodja vladne pogajalske skupine, in glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

"Z velikim zadovoljstvom sporočamo, da smo uspešno zaključili fazo usklajevanja stavkovnega sporazuma, ki je zdaj parafiran, sledi pa še potrjevanje tako na strani sindikata kot tudi na strani vlade," je po pogajanjih v izjavi za javnost povedal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Papič. Vlada bo o tem presojala predvidoma v četrtek.

Papič je izredno zadovoljen, da so uspeli pripeljati sporazum do točke, ko nerazrešene stvari prenašajo v reformo plačnega sistema oziroma v novo plačno lestvico. "Zdaj smo ustvarili pogoje, da se dejansko tudi uradno na področju izobraževanja, šolstva, visokega šolstva, znanosti in kulture lotimo našega stebra v novi plačni reformi," je pojasnil.

Kot je pojasnil, gre za enotni steber, ki pokriva vsa področja, od vrtca, osnovne, srednje šole do visokega šolstva, znanosti in kulture.

Papič bi težko ocenil, kdaj naj bi se začela pogajanja za ta steber. Sicer neke okvirne datume imajo, a morajo najprej zaključiti postopek potrjevanja stavkovnega sporazuma na obeh straneh. Po tem pa ne vidi ovir, da bi začeli z resnimi usklajevanji tudi novega plačnega sistema.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Štrukelj je povedal, da je z današnjim parafiranjem sporazuma na ravni pogajalskih skupin doseženo soglasje o besedilu, ki pa mora v četrtek prestati preizkus na glavnem stavkovnem odboru sindikata.

"54 članic in članov, ki delajo na različnih delovnih mestih v vzgoji in izobraževanju bo v četrtek to naše delo presojalo," je dejal. Poudaril je, da so kot pogajalska skupina dali "vse od sebe" in verjamejo, da so dosegli tisto, kar je bilo v tem trenutku možno doseči.

Štrukelj o vsebini sporazuma še ni želel govoriti, saj mora o njej najprej presoditi glavni odbor sindikata.

Sviz je po enem letu od napovedi splošne stavke v vzgoji in izobraževanju ter izvedbi prve stavke 9. marca lani zahteval sklenitev stavkovnega sporazuma o devetih stavkovnih zahtevah.

Doslej so sklenili aneksa h kolektivnima pogodbama za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter za raziskovalno dejavnost. Pomočnicam vzgojiteljic so se plače zvišale za štiri plačne razrede, opredeljena pa sta tudi uvrstitev delovnega mesta strokovnih delavcev z nazivom višji svetnik ter delovnega mesta asistent. Plače se bodo zvišale tudi mladim raziskovalcem z upoštevanjem dviga 1. aprila za štiri plačne razrede v 36. plačni razred, asistentom z univerzitetno izobrazbo pa za dva plačna razreda prav tako v 36. plačni razred.

Komentarjev 10
 • gregor96 06:34 09.marec 2023.

  naj že gre vse skupaj u kur..

 • bojan324 20:01 08.marec 2023.

  Golob,”deli in vladaj “ne bo dovolj!

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 19:56 08.marec 2023.

  Vsi ,čisto vsi, ko dobijo višje plače, takoj pozabijo, da so preobremenjeni, izkoriščani, pod stresom, da so tik pred izgorelostjo...