Slovenija
53 ogledov

Zdaj paketi, kmalu tudi bančne storitve

Paketomat Anže Petkovšek
Sprejemanje in oddajanje paketov je od letošnjega leta mogoče tudi na paketomatih po večjih slovenskih krajih. Na Pošti Slovenije obljubljajo, da bodo do konca leta v Ljubljani postavili tudi prvo PS točko. Ta bo poleg sprejema in oddaje pošiljk omogočala še bančne in druge storitve. Takšne oblike zagotavljanja storitev strankam dopuščajo vedno večjo fleksibilnost pri izboru časa in kraja izvedbe storitve.

Na Pošti Slovenije računajo, da bodo prav v decembrskem času, ko je promet na pošti največji, paketomati še pogosteje uporabljeni. Tako se namreč stranke lahko izognejo čakanju v vrsti. 

Kako oddati paket

Če želite posalti paket prek paketomata, morate obiskati spletno  aplikacijo PS Pošlji paket, ki jo najdete na naslovu www.posta.si/zasebno/postne-storitve/ps-poslji-paket.

V aplikaciji izberete velikost paketa S, M ali L, temu primerno se vam prikaže tudi cena pošiljanja. Za pakter S so največje dovoljene dimenzije 8 centimetrov krat 38, krat 64 centimetrov. M paket je lahko širok največ 19 centimetrov, L pa 41 centimetrov.

V aplikacijo vpišete podatke pošiljatelja in prejemnika, pri okencu “Pošiljko želim oddati” označite “V izbrani paketomat”. Prikaže se seznam paktomatov in izberete sebi najbližjega. Lahko ga označite tudi na zemljevidu.

 

Po opravljenem naročilu in plačilu prejmete elektronsko sporočilo, kjer je pripeta spremnica, ki se jo natisne in pritrdi na paket. Ko paket odnesete k paketomatu, izberite opcijo “Pošlji paket” in sledite navodilom. Kodo paketa lahko skenirate ali jo vnesete ročno. Nato v paketomat oddate paket.

Spletno nakupovanje in paketomat

Številne spletne trgovine že ponujajo možnost pošiljanja prek paketomata. Kar morate storiti je, da ob nakupu blaga izberete lokacijo paketomata za mesto prevzema pošiljke.

Ob spletnem nakupu za mesto dostave torej izberite paketomat v vaši bližini oziroma naslovite:
Janez Vzorec (041 123 123)
PS Paketomat
Partizanska 54 (Naslov edega od paketomatov)
2702 Maribor

Če spletni trgovec ne ponuja možnosti dostave v PS Paketomat, to uredite tako, da za dostavo paketa izberete Pošto Slovenije. Za vaš naslov izpišete lokacijo izbranega paketomata, dodate mobilno številko in prevzamete paket.

O potovanju paketa boste obveščeni s SMS-sporočilom ali elektronskim sporočilom. Ko bo paket prišel v paketomat, boste o tem obveščeni, iskati pa ga boste lahko šli ob kakršnikoli uri, tudi ponoči. Prejeli boste tudi svoje unikatno geslo za prevsem in QR kodo, ki jo lahko poskenirate na paketomatu, da vam bo odprl predal s paketom.

Prevzem je torej mogoč z vpisom mobilne številke in gesla ali s skenom kode. Če plačujete ob prevzemu, to lahko storite s plačilno in kreditno kartico. Na Pošti Slovenije pa obljubljajo, da bomo paketomate kmalu lahko uporabljali tudi za bančne storitve. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.