Slovenija
2 ogledov

Zdaj še, spomladi pa ne

Najbolj se spravljamo na najšibkejše – otroke. (Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
V novomeških vrtcih je za nove vpise do marca še prostor, do konca šolskega leta pa ga, kot kaže, ne bo več.

V največjih novomeških vrtcih Pedenjped in Ciciban, kjer so bile zmogljivosti zasedene že ob vpisu na začetku šolskega leta, iščejo še zadnje prostorske rezerve, da bi ugodili staršem, ki se jim izteka porodniški dopust, ter malčkom lahko ponudili varstvo. Kot so nam povedali na mestni občini, imajo trenutno 94 tovrstnih vlog.

 

Prostora (še) ni

Starši pa čakajo. Na mestni občini imajo trenutno 94 vlog za varstvo po končanem porodniškem dopustu. Dvajsetim bodo lahko ugodili v vrtcu Ciciban, 17 pa v vrtcu Pedenjped. Za 57 prosilcev torej vrtec ostaja le pobožna želja. Kot pravijo na mestni občini, možnosti še iščejo. Deseti člen zakona o vrtcih pravi, da ˝kadar starši izrazijo interes za vključitev v vrtec tolikšnega števila otrok, da bi se v skladu s standardi in normativi oblikoval en oddelek, je lokalna skupnost dolžna najpozneje v 30 dneh začeti postopek za zagotovitev dodatnih prostih mest v javnem vrtcu ali razpisati koncesijo˝. O tem, koliko časa lahko preteče od začetka postopka do prostega mesta, pa zakon nič ne reče.
Tudi nov oddelek
˝Od septembra pa do zdaj smo sprejeli 17 otrok, za januar imamo podpisanih že 15 sprejemov, za februar še dva. To pomeni, da nam bo med šolskim letom na novo uspelo sprejeti 34 otrok,˝ poveAlbert Zorko, vršilec dolžnosti ravnatelja vrtca Pedenjped. Kot pravi, so prostor zanje našli s (pre)razporeditvami po dozdajšnjih oddelkih. ˝Za drugo starostno obdobje imamo še tri prosta mesta, dve mesti pa sta še v razvojnem oddelku,˝ še dodaja Zorko. V vrtcu Ciciban bodo petega januarja odprli nov oddelek, ki bo najprej polovični, vanj pa bodo sprejeli sedem malčkov. ˝Februarja se jim bo pridružilo še sedem otrok, tako da bo oddelek poln,˝ pravi ravnateljica Majda Kušer Ambrožič. Oddelek bodo uredili v zbornici letos obnovljenega vrtca, zbornico pa preselili v sedanjo sejno sobo. ˝Za to vmesno obdobje smo to storili z dobro voljo, da bi le ustregli staršem, ki iščejo varstvo,˝ je povedala Kušer Ambrožičeva.

Družinska varstva
˝Razpisali smo tudi družinsko varstvo, da traja, dokler se za to ne uredi vse potrebno. Če bo družini z Ljubna pri Uršnih selih uspelo zagotoviti pogoje, bi lahko družinsko varstvo odprli že prvega februarja, če ne, pa prihodnje šolsko leto. Morda bi tam lahko celo nastala enota vrtca,˝ razmišlja Zorko. Vrtec Ciciban bo marca v Žabji vasi odprl družinsko varstvo, v katerega bo vključenih šest otrok. ˝Na razpis se je javila naša delavka, pomočnica vzgojiteljice s strokovnim izpitom, ki ji zaupamo. Trenutno končujejo gradnjo prizidka k hiši, kjer bodo uredili prostore za varstvo,˝ pove Kušer Ambrožičeva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.