Slovenija
194 ogledov

Zdajšnje cene vrtcev le še do konca leta

Vrtec Otona Župančiča Jerca Božič Kranjec
Zaradi sprostitve napredovanj občine razmišljajo o podražitvah vrtcev. MOL bo morala zagotoviti dodatnih 31 evrov na otroka. Koliko od tega, bo padlo na starše, še ni jasno. V Kopru, Kranju in Mariboru še čakajo na izračun in upajo na višje povprečnine.

Zaradi napovedane sprostitve napredovanj v plačne razrede in nazive v vzgoji in izobraževanju občine razmišljajo o podražitvah cen vrtcev. "Samo za naš vrtec bo morala občina zagotoviti dodatnih več deset tisoč evrov na letni ravni, kar pomeni, da se bodo vrtci skoraj gotovo podražili," so nam povedali v enem od javnih vrtcev. Občine podražitev ne potrjujejo, a tudi ne zanikajo, da o tem razmišljajo.

MOL bi morala zagotoviti 1,5 milijona

V ljubljanski mestni občini pravijo, da v vrtcih in na oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje pri MOL še niso začeli s postopki izračuna novih cen. "Počakali bomo zaključek socialnega dialoga med sindikati in vlado, saj bodo dogovori močno vplivali na obseg plač in drugih osebnih prejemkov tudi zaposlenih v vrtcih, kar je bistven element cene programov v vrtcih -  ta del predstavlja približno 80 odstotkov strukture cene," pojasnjuje Marija Fabčič z oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje pri MOL. "Po grobi oceni se bo masa plač povečala za 4,1 odstotka ali 1.439.000 evrov letno, kar pomeni, da bi pred novelacijo cen znašala razlika, ki ni vključena v cene programov, že skoraj pet milijonov evrov, in sicer izključno na področju plač in drugih osebnih prejemkov, kar pomeni v povprečju 31 evrov mesečno na otroka."

V letu 2014 je MOL poleg z zakonom določene obveznosti za plačilo razlike v ceni programa vrtcem zaradi nižje določenih cen programov namenili iz proračuna približno 3,5 dodatnih milijonov evrov.

Prihranki zaradi energetske sanacije

Poleg stroškov dela bodo po besedah Fabčičeve preverili tudi stroške za materiale in storitev, saj so v zadnjih dveh letih uspeli energetsko sanirati 17 objektov vrtcev in dosegli nižje cene dobave električne energije, na račun katerih ocenjujejo, da se bodo stroški znižali. Kljub temu ocenjujejo, da celotnih dodatnih stroškov ne bodo mogli več pokriti zgolj iz proračuna MOL.

Predšolski otroci | Avtor: Profimedias Profimedias

Predšolski otroci | Avtor: Profimedias Profimedias
Predšolski otroci | Avtor: Profimedias Profimedias

     

 

 

 

   

 

 

 

"A bilo bi preuranjeno podajati kakršne koli ocene, kolikšna bi bila podražitev za starše, preden se zaključijo pogajanja in določijo osnove," pojasnjuje Fabčičeva in dodaja, da je cilj mestne občine ohranjanje cenovne in socialne politike pri oblikovanju cen programov v vrtcih z mestnimi popusti. Cilj MOL je, da starši poravnajo približno 25 odstotkov stroškov v vrtcih, medtem ko bi brez mestnih popustov zgolj po odločbi centrov za socialno delo ta odstotek znašal več kot 40 odstotkov. 

Cene enake do leta 2012

Trenutne cene v vrtcih MOL veljajo od leta 2012, ko jih niso več usklajevali z rastjo stroškov. "Cene temeljijo na stroških dela iz leta 2007, saj smo v letu 2012 zgolj prevrednotili sredstva za materialne stroške s 44 na 55 evrov mesečno na otroka," pojasnjuje Fabčičeva. Za prvo starostno obdobje polna cena tako znaša 485, za drugo pa 346 evrov. 

Cene vrtcev tako že sedaj ne pokrivajo celotne razlike do polne cene programa, ki jo pokrije MOL. V prvem starostnem obdobju dodatni prispevek MOL znaša 14 do 20, v drugem pa 7 do 10 odstotkov, ob tem pa se za tiste, ki so uvrščeni med drugim in šestim dohodkovnim razredom upošteva tudi dodatno znižanje za en razred, če je družinski proračun obremenjen z odplačevanjem stanovanjskega kredita za enoto, v kateri družina stalno prebiva na območju MOL. Prav tako pokriva MOL razliko ob rezervacijah, do katere so starši upravičeni do največ dva meseca letno. 

Nadstandardne dejavnosti ostajajo

Veljavne cene programov v ljubljanskih vrtcih vključujejo zgolj plače zaposlenih po veljavnih normativih brez nadstandardnih zaposlitev in masi plač iz septembra 2007. "Noveliran pravilnik o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje, ki je pričel veljati 1. septembra 2014, pa omogoča vključitev v ceno programa tudi nadstandardne zaposlitve," pojasnjuje Fabčičeva. 

Predšolski otroci | Avtor: Profimedias Profimedias

Višji stroški po zagotovilih Fabčičeve ne bodo vplivali na nadstandardne dejavnosti, kot so sofinanciranje obogatitvenih dejavnostih, predvsem zimovanj oziroma letovanj za otroke v starosti pet do šest let, za kar so sredstva v proračunu MOL za leto 2016 že zagotovljena. 

V Kranju iščejo dodatnih 160 tisoč evrov

V Kranju ocenjujejo, da se bo predviden obseg sredstev za plače zaradi sprostitve napredovanj povečal za približno 160 tisoč evrov. "O povečanju cene storitev vrtcev še nismo razmišljali, bomo pa morali poiskati najprej notranje racionalizacije stroškov," pojasnjuje Mendi Kokot z MO Kranj. "Veliko pa je seveda odvisno, kako bo država te povečane stroške dela upoštevala pri določitvi povprečnine občinam."

Starši, ki imajo otroke v mariborskih javnih vrtcih, plačujejo isto ceno od leta 2010. "Skladno s predpisi MOM vsako leto opravi preračun cen," pojasnjujejo na MOM. "Zadnji preračun je bil opravljen v mesecu aprilu 2015, na osnovi katerega smo ugotovili, da se niso bistveno spremenili elementi, ki so podlaga za določitev cene." Nove preračune cen bodo opravljeni v začetku naslednjega leta. "V primeru korekcije cen se bo ustrezno povišalo plačilo staršev," pojasnjujejo na MOM. 

Predšolski otroci | Avtor: Profimedias Profimedias

Na koprski mestni občini poudarjajo, da redno spremljajo delovanje vrtcev v njihovi pristojnosti, tudi s stroškovnega vidika. "Tako bomo lahko učinek povišanja plač, ki predstavljajo najvišji delež v ceni vrtca, izračunali šele, ko bo do konkretnega povišanja tudi prišlo," pravijo v MOK. "Vsekakor si bomo prizadevali, da bodo vrtci v MO Koper tudi s cenovnega vidika ostali dostopni velikemu krogu staršev oziroma njihovim otrokom."

Komentarjev 4
  • Tone Murgelj 08:35 28.oktober 2015.

    Kdo pa je zate govedo? Taki Butalci, kot si ti, naj bi sploh ne imeli otrok!!!? Bumbar!?!

  • Jose Bulgaras 07:39 28.oktober 2015.

    ja sej namo več nobenga otroka nardil, gdo pa bo plačeval tej govedi??

  • schtayerz 15:08 27.oktober 2015.

    Ja pa ja...najbrž bomo vsi šli v privatne vrtce? Ne se hecat... Kam pa naj damo otroka tisti, ki nimamo babic, tet,...na voljo?