Slovenija
25 ogledov

"Zdajšnji sistem diskriminatoren"

Zdajšnji sistem mlade diskriminira na račun starejših, ugotavlja zagovornik nače Žurnal24 main
Glede pokojninske reforme se je oglasil še zagovornik načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc. "Diskriminacija je prepovedana, tudi če žrtve še ni," pravi o diskriminaciji potomcev.

"Kdor bo na referendumu proti predlagani pokojninski reformi, bo podprl strukturno in sistemsko diskriminacijo sedanjih in bodočih mladih prebivalcev Slovenije, zlasti na trgu dela in v zvezi z delom," je v sporočilu za javnost zapisal Boštjan Vernik Šetinc, zagovornik načela enakosti.

Ta sicer ne deluje neodvisno, saj je umeščen v urad vlade za enake možnosti. Vlada pa je seveda glavni zagovornik pokojninske reforme, o kateri bomo na referendumu odločali 5. junija.

Diskriminacija prepovedana, tudi če žrtve še ni
"Diskriminacija obstaja, če se mlade brez upravičenega razloga obravnava slabše (ali se jih bo) kot starejše, in obratno, če se starejše obravnava ugodnejše kot (se bo) mlade (in se starejše torej privilegira)," je zapisal Vernik Šetinc.

"Neposredna diskriminacija je praviloma prepovedana ne glede na motiv kršitelja, saj zadošča že učinek spornega ravnanja. Izgovori v slogu 'saj nihče še ni prizadet' (ali pa ga le ne moremo najti) ne vžgejo: diskriminacija  je namreč prepovedana – tudi če žrtve (še) ni ali je ta le hipotetična," pravi Vernik Šetinc.

"Prav tako je že danes mogoče z gotovostjo napovedati, da bodo mlajši, ki vplačujejo in ki bodo šele začeli vplačevati v pokojninsko blagajno, brez takojšnjih sprememb nedvomno še bolj prizadeti, zlasti tudi pri uživanju pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja," pravi Vernik Šetinc in dodaja: "Tako glede bistveno neugodnejših pogojev za upokojitev (podaljševanje delovne oziroma zavarovalne dobe, starosti za upokojitev …) kot glede obsega uživanja pravic (bistveno nižje višine zagotovljenih pokojnin, manj drugih pravic iz zavarovanja). Vse to le zaradi starosti oziroma rojstva v nekem časovnem obdobju."

Zagovornik zaključuje, da "pokojninsko reformo vlade torej predvsem iz pravnih razlogov nujno in takoj potrebujemo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.