Slovenija
470 ogledov

Astronomska plača: Odstopili trije najožji sodelavci Zdenke Čebašek-Travnik

Čebašek Travnik in Pahor Žurnal24 main
Ekipa Zdenke Čebašek-Travnik, nove predsednice zdravniške zbornice, je razpadla. Ker Čebašek-Travnikova ni pristala na nižjo plačo od predvidene, ki znaša med osem in 10 tisoč evri, so odstopili trije najtesneši sodelavci, člani Izvršnega odbora ZZS. Čebašek-Travnikova odstopov ne želi komentirati.

Irena Manfredo, podpredsednica nove zdravniške zbornice, ki naj bi jo vodila nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, in predsednica odbora za socialno-ekonomska vprašanja, je odstopila že v petek. Druga dva člana Izvrčnega odbora ZZS, predsednica odbora za strokovno-medicinska vprašanja Bojana Pinter in predsednik odbora za pravno-etična vprašanja Zdenko Šalda pa sta po tem, ko se ves konec tedna z Zdenko Čebašek-Travnik nista uspela dogovoriti glede znižanja plače, odstopni izjavi poslala včeraj pozno zvečer.

"Na kompromisni predlog ni pristala"

"Kot najbrž veste, sem prejšnji teden postal predsednik odbora za pravno-etična vprašanja na Zdravniški zbornici. Na Zbornici pa se je moja kariera že končala," je kolegom sporočil Zdenko Šalda, ki je bil, tko kot Irena Manfredo, tudi član najožje ekipe v, ki jo je Zdenka Čabešek-Travnik imenovala Zdravniška zbornica prihodnosti. na spletni strani sta zdaj oba navedena kot nekdanja člana.
 
"Sprli smo se zaradi plače predsednice. Ker predsednica ni pristala na moj kompromisni predlog, da bi imela največ 9440 evrov bruto plače in od tega največ 5900 evrov fiksnega deleža, sem odstopil, ker je bila ogrožena moja osebna kredibilnost."
 

"Dobil bi 1100 evrov pavšala, če bi kaj naredil ali ne"

Astronomska plača Čebašek-Travnikove je zanetila veliko ogorčenje tudi med zdravniki. "Kaj si ob aferi s plačo mislijo moji mladi kolegi, ki imajo dobrih 1000 evrov neto plače: nič se ne bo spremenilo na Zbornici, samo druge svinje so prišle h koritu. Mimogrede. Na Zbornici bi imel kot funkcionar 1100 evrov mesečnega pavšala, pa če bi kaj naredil ali ne. Predlagal sem, da se pavšal ukine in uvede storitveni sistem nagrajevanja. Pa je tudi to najbrž bilo za koga moteče," pravi Šalda.

Plača med 8 in 10 tisoč evri

Kot smo poročali, je Čebašek-Travnikova predlagala, naj bo njena plača med plačo dosedanjega predsednika zbornice Andreja Možine ter plačo njegove predhodnice Gordane Živčec Kalan.

"Moj predlog glede določitve moje plače kot predsednice ZZS je bil, da je plača nekje med plačo dosedanjega predsednika prim. A. Možine in prejšnjo predsednico dr. Gordano Živčec Kalan. To ni bila moja zahteva, temveč predlog," je za Žurnal24 pred tednom dni pojasnila Čebašek-Travnikova.

Andrej Možina je prejemal 6.400 evrov bruto, 20 odstotkom plače se je odpovedal do določitve novega sistema za nagrajevanje funkcionarjev. Novega sistema ni bilo. Gordana Živčec Kalan, ki je bila na na ZZS zaposlena 80 odstotno, je prejelama 8 tisoč evrov. 

Irena Manfredo odstopila prva

Iz zapisnika skupščine ZZZS, ki je potekala 13. januarja, je razvidno, da naj bi plača nove predsednice, znašala med 8 in 10 tisoč evri. Zaradi tega je odstop z mesta podpredsednice prva napovedala Irena Manfredo, ki ga je nato tudi uresničila.

Čebašek-Travnik: Odstopov ne komentiram

Ob treh odstopih članov Izvršnega odbora ZZS je Zdenka Čebašek-Travnik ostala tudi brez predsednika odbora za zobozdravstvo. Skupščina na ponedeljkovi seji namreč ni podprla njenega kandidata Matjaža Gorkiča. Na vprašanja novinarjev se Čabašek-Travnikova od prejšnjega ponedeljka ne odgovarja."Nobenega odstopa ne bom komentirala," nam je sporočila.

"Delo bom opravljala ne glede na znesek, ki mi ga bodo določili"

"Želim si, da bi lahko opravljala svoje delo v relativnem miru in se posvečala zadevam, za katere sem bila izvoljena. O moji plači bodo odločali drugi, jaz bom svoje delo predsednice opravljala ne glede na znesek, ki mi ga bodo določili," še dodaja Čebašek-Travnikova. 

"Plača nove predsednice še ni dokončno določena. Znesek bo javno objavljen na spletni strani zbornice. Nadaljnji postopki za manjkajoče člane IO bodo speljani v skladu s statutom ZZS," pa so sporočili z Zdravniške zbornice.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 51
  • h3o 01:37 21.februar 2017.

    Gospa Čebašek- Travnik so na fprašanje odvrnili, da je to delovno mesto zelo zahtevno. Priporočam ji, naj obišče kako proizvovodnjo, kjer delovke delajo lahko fizično delo z visoko normo, 8ur na nogah ob kaki vročini kjer je postopek dela zelo ...prikaži več enostaven in ponavljajo eno in isto 25 let. Takega dela se človek naveliča po nekaj dneh, pa vseeno delajo desetletja, za minimalno plačo...

  • znalec 23:26 20.februar 2017.

    želel bi da se ne norčujete iz ihanskih brancinov, ker so nam potrebni v vsakdanji prehrani in zaradi kolin, toto povampirjeno zbornico pa je res treba počasi ukiniti...

  • sprehajalec 22:48 20.februar 2017.

    Nikomur ne verjemi v Sloveniji....