Slovenija
27 ogledov

"Zdrava pamet je odpovedala"

Žurnal24 main
Glede referenduma o arbitražnem sporazumu, ki bo 6. junija, Kučan meni, da bo v primeru majhne udeležbe to poraz za slovensko politiko - tako za eno kot za drugo stran.

Slovenski predsednik Milan Kučan je v pogovoru za MMC zatrdil, da referendumska kampanja ni v ničemer prispevala k razjasnjevanju stvari. "Tako da menim, da se bodo ljudje odločali na podlagi večjega ali manjšega zaupanja v tiste ali tistega, ki je na eni ali na drugi strani sporazuma," je dejal.

Kampanja ne prispeva k razjasnjevanju "zato, ker pravzaprav ne vem, kaj opozicija sploh izpodbija". "Enkrat sporazum kot tak. Potem govori, da ni zunanje pravičnosti; potem, da ni teritorialnega stika z mednarodnimi vodami; potem nenadoma, da je hrvaški zakon prevara; potem, da je Slovenija skupaj s Hrvaško o izjavi, ki jo je Hrvaška priložila sporazumu, obvestila Washington in Stockholm. In potem, ko je to zanikano, na koncu pride izjava, da je sporazum ničen. (...) Ne vem, kaj jo sploh moti, razen tega, da sporazum je," opozarja Kučan.

"V vojni se ni mogoče pogovarjati"
Glede dogovarjanja s Hrvaško o meji v času prvega predsedstva Republike Slovenije, ki ga je vodil sam, je Kučan med drugim povedal, da mu takratni hrvaški predsednik Franjo Tudjman ni nikoli oporekal, da ima Slovenija legitimen interes do povezave svojega morja z odprtim morjem, niti sam ni nikoli oporekal njegovemu stališču, da ima Hrvaška interes ohraniti mejo z Italijo. "Potem je bila Hrvaška soočena z vojno na svojem ozemlju. In ko je država v vojni, se ni mogoče racionalno pogajati o mejah, o zaokrožitvi teritorija," je pojasnil.

Ob tem pa je Kučan dodal, da "je bilo nekaj predlogov" takratnega slovenskega obrambnega ministra Janeza Janše, "da bi z našo vojsko zasedli nekatere točke oz. eno točko - konkretno na Savudriji". "Ampak mi tedaj še nismo dobro končali ene vojne, pa naj bi že začeli vojno na drugi strani? In to je takrat Ciril Zlobec povedal na razširjeni seji predsedstva; vsi preostali, ki smo bili tam, pa smo mu pritrdili," je Kučan dejal glede Zlobčevih nedavnih trditev, da sta državi takrat že dosegli dogovor o meji, a je ta nato propadel "zaradi ekstremistov Janeza Janše in Davorina Rudolfa".

Skica osnova za dogovor
Kljub vsemu je bilo nekaj rešitev, dodaja Kučan. O eni od teh so se pogovarjali v Zagrebu pri Tudjmanu. "Takrat je bil z mano državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Simoniti, ki je to idejo - hrvaški stik z italijansko mejo, Sloveniji stik z odprtim morjem - zrisal v skico." Kasneje je bila prav ta skica osnova za dogovor Drnovšek-Račan, "za katerega zdaj pravijo, da je dober, čeprav so takrat od njega odstopili in govorili, da ne pride v poštev. Pa tu ne mislim na Hrvate, temveč na slovensko politiko," je še dejal Kučan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.