Slovenija
85 ogledov

Zdravijo finančni položaj, ne bolezni

Graf bolniških odsotnosti. Žurnal24 main
Brezposelni. Na bolniški več kot zaposleni.

Bolniške. “Bolniške odsotnosti brezposelnih je ogromno, narašča in je je več kot v povprečju pri vseh zavarovancih,” pravi Suzana Jarc z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Samo v prvi polovici letošnjega leta je bolniški stalež koristilo že dobrih tisoč brezposelnih, kar je več kot v celotnem lanskem letu. Brezposelni so bili lani v povprečju na bolniški 86 dni, skoraj tri delovne tedne na leto več kot preostala populacija, ki je bila na bolniški zaradi bolezni in poškodb.

Najbolj bolni v Murski Soboti

“Stroški naraščajo, ker se po eni strani povečuje število brezposelnih, po drugi strani pa je to postal način, kako premostiti materialno stisko,” pojasnjuje Damjan Kos z ZZZS. Po podatkih ZZZS je več brezposelnih v bolniškem staležu v tistih delih Slovenije, kjer je socialna stiska večja. “Pomembno več jih je na primer v Murski Soboti,” poudarja Kos.

Brezposelni si z bolniškim nadomestilom podaljšujejo socialno varnost, meni Jarčeva. Med bolniško se namreč izplačevanje nadomestila za brezposelnost prekine in se nadaljuje šele takrat, ko se izteče bolniško nadomestilo.

Zavod zlorab ne vidi

Zavod za zaposlovanje, ki od brezposelnih med bolniško ne zahteva aktivnega iskanja zaposlitve, zlorab ni zaznal, medtem ko na ZZZS menijo, da je veliko bolnišk med brezposelnimi neupravičenih.

“Nazadnje je ena čistila blok, druga je med bolniško delala v baru, nekateri pa kosijo travo,” se kršitev spomni laični kontrolor ZZZS, ki nadzira ljudi na bolniški. Pravi, da je kršitev med brezposelnimi in preostalo populacijo bolnikov približno enako, okrog sedem odstotkov preverjenih primerov. Zavod za zaposlovanje pa po njegovem mnenju zlorab ni zaznal, ker jih menda tudi ni mogel, saj je bila letos za brezposelne ukinjena obvezna navzočnost na domu in jih zavod za zaposlovanje od letos na terenu sploh več ne preverja.

Komentarjev 2
  • Bučka 08:08 01.september 2011.

    inšpekcija naj lenuhe izžene iz zavoda in sociale, in ne tistega, ki ne po svoji krivdi ostane brez zaposlitve in se s honorarnim delom (al pa nenazadnje z bolniško) trudi za preživetje

  • mirko 07:58 01.september 2011.

    Tako daleč smo prišli v naši državi, da bodo inšpektorji kontrolirali brezposelne, če slučajno delajo honorarno, da sploh lahko kolikor toliko normalno preživijo mesec. Čisto normalno je, da sibo vsak brezposeln poiskal honorarno delo, saj zaposlitve itak ne dobi. Kako ...prikaži večko lahko nekdo preživi z 230 evri socialne pomoči na mesec, ki mora od tega plačat tudi položnice in mu za hrano ostane 150 evrov. če mu ostane. Kako pa preživi tisti, ki mora plačat najemnino za stanovanje pa mi sploh ni jasno. In sedaj bodo inšpektorji pri nas kontrolirali brezposelne, kje bo kosil kdo travo in kje bo kaka ženska čistila stanovanje. Sramota kam so nas pripeljali !!!