Slovenija
23 ogledov

Zdravila jemo z veliko žlico

Žurnal24 main
Slovenci smo veliki porabniki zdravil. Od zdravnikov pričakujemo, da nam predpišejo zdravila, ki bodo čudežna rešitev vseh zdravstvenih težav. "Rešitev je v svetovanju in ozaveščanju," poudari Marc.

Danes se odvija okrogla miza o kakovostnem staranju in vlogi pravilne in varne rabe zdravil, ki se organizira v povezavi s tradicionalnim šestim dnevom slovenskih lekarn.

"Gre za področje, kjer je treba strokovno in stroškovno narediti še ogromno. Starostniki dobivajo ogromno zdravil, pogosto prihaja do polipragmazije – uporaba več zdravil, ki se jemljejo hkrati ali eno za drugim in do čezmerne uporabe zdravil," poudarja Gašper Marc, predsednik slovenskega farmacevtskega društva.

Rešitev v ozaveščanju in svetovanju
Marc poudarja, da so največje rezerve pri reševanju problema v pravilnem svetovanju, ozaveščanju, nadziranju uporabe zdravil, dobrem pregledu, kaj kdo komu predpisuje in kako posameznik to uporablja. "Današnja tehnologija omogoča bistveno boljši pregled nad tem, kdo je komu kaj predpisal. Žalostno je, da še danes zasledimo primere, ko posameznik dobiva deset, petnajst ali celo dvajset različnih zdravil, kar strokovno ni upravičeno," dodaja.

Zasledimo tudi bolnike, ki zaradi zahteve po določenih zdravilih na različne načine pritiskajo na zdravnike.
Gašper Marc

"Oseba ima osebnega zdravnika, ki ga zdravi za določenimi boleznimi, nato pa se lahko zgodi, da je bolnik hospitaliziran. Tam mu določena zdravila zaradi trenutnega stanja ukinejo in predpišejo nova. Oseba ima nato tri vire – osebni zdravnik, zdravnik v bolnišnici ter specialisti za določeno zdravljenje. Posledica tega je današnje stanje," poudarja Marc.

Zdravila zahtevamo, porabimo pa jih ne
Ob čezmerni uporabi različnih zdravil lahko pride do ponovitve bolezni, zaradi neustrezne kombinacije zdravil se lahko izrazijo stranski učinki, kot je slabost, bruhanje, utrujenost, prebavne motnje in še kaj hujšega. "Opažamo, da se ljudem predpiše izredno veliko število zdravil in ljudje to pričakujejo ali celo zahtevajo, zdravila pa ostajajo neporabljena. Če bolnik zdravila dobi, naj ta tudi jemlje," doda Marc.

Slovenci veliki porabniki zdravil
Marc poudarja, da smo Slovenci veliki porabniki zdravil, čeprav statistika včasih pokaže drugače. "Povprečen Slovenec pričakuje, da bo v primeru zdravstvenih težav dobil zdravila ter da bo z njimi relativno lahko rešil vse zdravstvene težave," zatrdi in doda, da Slovenci zelo radi posegamo tudi po alternativnih zdravilih, vendar pa ponavadi šele takrat, ko predpisana zdravila zatajijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.