Slovenija
32 ogledov

Zdravila na reverz

Matjaž Vogrin Žurnal24 main
Sodelovanje. Bolnišnična zdravila za NZS. Davčni strokovnjak meni, da gre za pretakanje javnega denarja v zasebni sektor.
2 zdravnika potujeta s slovenskimi fanti v Južnoafriško republiko.

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je Nogometni zvezi Slovenije (NZS) simbolično predal najnujnejši medicinski material pred odhodom v Južnoafriško republiko. Kolikšna je vrednost te predaje, v UKC Maribor še ne vedo.

Povezal jih je Vogrin
Matjaž Vogrin, predstojnik mariborske ortopedije je tudi vodja reprezentančnega zdravniškega štaba na svetovnem prvenstvu v nogometu. “Vogrin bo poskrbel za to, da bomo prinesli zraven zdravila, ki bi jih nujno potrebovali,” so pojasnili na NZS. Sicer pa, kot so dodali, je sodelovanje z UKC Maribor bolj neformalno, povezal pa jih je Vogrin. “Skupaj pa sodelujemo pri pripravi Konference o medicini in športu – prej Nogomed,” so povedali.

Kar bo ostalo, bodo vrnili

Izrabljal bo dopust

Matjaž Vogrin. V Južnoafriško republiko ne bo potoval na stroške javnega zavoda, v katerem je zaposlen, ampak mu bo pot plačala NZS. V tem času bo predstojnik ortopedije izrabljal letni redni dopust. “Med njegovo odsotnostjo bo delo v UKC Maribor organizirano tako, da bo opravljeno pravočasno in strokovno. Zaradi tega se ne bodo povečale čakalne vrste,” pravijo v mariborski bolnišnici.

V vodstvu bolnišnice pa pojasnjujejo: “Gre za zdravila, ki bi jih državna nogometna reprezentanca lahko potrebovala na svetovnem nogometnem prvenstvu. Če jih ne bo porabila, jih bo vrnila UKC Maribor. Prav zato v tem trenutku ne moremo opredeliti višine porabljenega najnujnejšega medicinskega materiala.”

Dodajajo, da so vsi člani reprezentance državljani Slovenije in imajo urejeno zdravstveno zavarovanje pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. “Zato bodo vsi morebitni stroški zdravljenja in zdravstvenih storitev poravnani iz tega naslova, za vsakega člana državne nogometne reprezentance posebej,” še pravijo.

“To ni najbolj prav”
Bojan Škof, predavatelj na mariborski pravni fakulteti in strokovnjak za davčno pravo, pa ima glede takšne predaje iz rok javnega zavoda dvome. “Tukaj gre za pretakanje javnega denarja v zasebni sektor. Menim, da to ni najbolj prav, se pa zavedam, da je to zdaj zelo občutljiva tema, saj bo Slovenija dihala z nogometaši,” pravi.

Pozanimali se bodo
V UKC so prepričani, da v tem primeru ne gre za sponzorstvo ali donacijo ter da jim s to zadevo zato ni treba seznaniti predstavnikov sveta zavoda. “O tem nisem obveščena, zato tega ne morem komentirati. Bomo pa vprašanje vsekakor postavili na prihodnji seji sveta zavoda, v sredo,” za Žurnal pojasnjuje Marjetica Mahne, prva nadzornica UKC Maribor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.